Česi plánujú zdraženie diaľničných známok. Pozrite si predpokladané ceny

Pravdepodobne sa cena ročnej známky v Česku zvýši na 2 000 korún, v prepočte na približne 85 eur. Zavedie sa aj 1-dňová známka.

04.05.2023 16:00
dialnice cesko Foto:
Česi zvýšia cenu diaľničných známok od budúceho roku. Paradoxne 10-dňová možno zlacnie.
debata

Slovensko má zdražovanie diaľničných známok za sebou. Prišlo k nemu koncom minulého roku a týkalo sa tohtoročných diaľničných známok. Len pre pripomenutie – cena 365-dňovej diaľničnej známky vzrástla z 50 na 60 eur, mesačnej zo 14 na 17 eur a 10-dňovej z 10 eur na 12 eur.

V budúcom roku sa pravdepodobne dočkáme ďalšej zmeny, do platnosti by totiž mala vstúpiť jednodňová diaľničná známka, platná v celej EÚ. Uvidíme, či sa tak napokon naozaj stane, ochota jednotlivých krajín k tomuto kroku nie je veľká, keďže by znamenala výrazné oklieštenie ich príjmov z tranzitujúcej osobnej dopravy. Hraničný termín pre jej zavedenie je 25. marec budúceho roku.

Autopay, mýto, spoplatnenie diaľnic Čítajte viac Na cestu Európou len jedna diaľničná známka? Áno, ale jednodňová

Len pre zaujímavosť, podľa celoeurópskych záväzných predpisov by mala cena budúcej jednodňovej známky tvoriť maximálne 9 percent ceny ročnej. Teda jej maximálna cena by na Slovenska mala byť 5,4 eura.

O zmene ceny diaľničných známok pre budúci rok sa aktuálne intenzívne diskutuje aj u našich západných susedov. Zhoda zatiaľ v Česku existuje v jedinej veci – že diaľničné známky budú v roku 2024 určite drahšie. O koľko zatiaľ jasné nie je. Oficiálne by mali byť nové ceny diaľničných známok zverejnené do konca júna.

Aktuálne stojí v Česku ročná diaľničná známka 1 500 českých korún (cca 64 eur), mesačná 440 českých korún (cca 19 eur) a 10-dňová 310 českých korún (cca 13 eur). Česi majú aj „ekoznámky“ s polovičnou cenou, ktoré sa vzťahujú na vozidlá, poháňané zemným plynom alebo biometánom, elektromobily a plug-in hybridy sú od platenia diaľničnej známky oslobodené, musia však mať špeciálnu značku, určenú pre tento typ vozidiel.

eznamka Čítajte viac Diaľničná známka na 365 dní ako súčasť pokuty? Presne to navrhujú poslanci

Odborníci z Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) odporučili, aby sa cena ročnej diaľničnej známky zvýšila o 750 až 1 500 korún, teda v prepočte o 32 až 64 eur. V extrémnom prípade by teda ročná diaľničná známka v Česku mohla stáť až 3 000 českých korún, teda 128 eur. Takéto razantné zvýšenie je však pravdepodobne politicky nepriechodné. Ako najpravdepodob­nejšie sa javí zvýšenie ročnej diaľničnej známky o tretinu, teda na úroveň 2 000 českých korún, čo je v prepočte 85 eur.

Pre Slovákov je zaujímavé, ako by sa zmenila v Česku cena 10-dňovej známky a aká by mala byť cena jednodňovej. Podľa európskych predpisov by cena 10 dňovej známky nemala byť vyššia ako 12 percent ceny ročnej, čo v prípade zvýšenia ceny ročnej známky na 2 000 korún znamená, že 10-dňová by stála maximálne 240 korún, čo je v prepočte približne 10 eur. To je o tri eurá menej, ako stojí teraz. Cena jednodňovej by bola 180 českých korún, teda v prepočte necelých 8 eur.

Vyzerá to zatiaľ tak, že v Česku, na Slovensku a aj v Rakúsku by najneskôr k 25. marcu naozaj zavedená jednodňová známky, všetky tri krajiny totiž svoj postup v tomto smere koordinujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky #1-dňová diaľničná známky #diaľničné známky v Česku
Články podľa značiek