Dacia Duster: Nová generácia nezanevrie na naftu. Tešiť sa je ale predčasné

Podľa neoficiálnych informácií by tretia generácia Dacie Duster mala predsa len dostať naftový motor a pohon 4x4. Ale tešiť sa vraj príliš nemáme. Aspoň nie v Európe.

04.05.2023 18:00
debata
Duster by mal mať mnoho spoločného s konceptom... Foto: kolesa.ru
Dacia Duster - neoficiálna ilustrácia 2023 Duster by mal mať mnoho spoločného s konceptom Bigster, hoci bude kratší. Na dĺžku má mať 4 320 mm. Pod kapotou by mohol zostať naftový motor. Otázkou je, či aj pre Európu.

Tretia generácie dnes už legendárnej Dacie Duster nie je naozaj ďaleko. Predstaviť sa má budúci rok. A hoci o nej rumunská automobilka ani materský Renault veľa neprezradili, toto auto i tak priťahuje pozornosť. Veď z lacného SUV, ktoré prišlo na trh v roku 2000 sa stal celosvetový fenomén. Na internete sa šíri množstvo neoficiálnych informácií. A tá najnovšia zo zväčša dobre informovanej stránky nadšencov Renaultu RNews.cz dáva nahliadnuť pod kapotu očakávanej novinky.

Dacia Duster - neoficiálna ilustrácia 2023 Čítajte viac Dacia Duster: Takto by mala vyzerať tretia generácia

Základnou pohonnou jednotkou má byť celkom nový preplňovaný 4-valec 1,2 TCe so 48 V mild-hybridnou podporou. Existovať má aj verzia na LPG. Takže očakávame, že tento motor nebude disponovať priamym vstrekovaním paliva. K dispozícii má byť vo viacerých výkonových verziách, a to ako s manuálnou, tak aj automatickou prevodovkou. Potvrdený je tiež príchod hybridnej verzie E-Tech, ktorá si požičia techniku z Joggera E-Tech, kde hrá prvé husle benzínový atmosférický 4-valec 1,6 SCe, kombinovaný s elektromotorom a multimódovou prevodovkou.

Aj vzadu sa objavia svetlá s grafikou písmena... Foto: kolesa.ru
Dacia Duster - neoficiálna ilustrácia 2023 Aj vzadu sa objavia svetlá s grafikou písmena Y. Zaujímavým prvkom sú kľučky dverí zamaskované v stĺpikoch.Aspoň podľa neoficiálnych ilustrácií.

Úplne novou informáciou však je, že Hybrid E-Tech by sa mohol objaviť aj s väčším motorom 1,8 SCe. V tejto kombinácii by totiž mal plniť pripravovanú emisnú normu Euro 7. Je ale tiež možné, že pod kapotu Dustera sa dostane neskôr, až vtedy, keď bude Euro 7 podmienkou homologizácie. Prekvapením je aj informácia, že Duster sa napriek antidieselovému ťaženiu v Európe nevzdá naftového motora 1,5 BluedCi. Budúci zákazníci by si ho iste priali. Problém je však v tom, že nemusí byť súčasťou európskej ponuky, ale verzií pre iné trhy. Veď Duster sa s logami Renaultu či Nissanu predáva aj v Južnej Amerike či Indii.

Dacia Duster - Maroko 2023 Čítajte viac Dacia Duster: Kultové SUV sme vyskúšali v púšti. Mokrej a kamenistej

Otvorená ostáva aj otázka pohonu oboch náprav. Platforma CMF-B, ktorá bude vo verzii Low Spec základom Dustera, totiž zatiaľ túto možnosť neponúka. Podľa webu RNews.cz bol však jeden z nachytaných prototypov Dustera počas testov vybavený zadným diferenciálom. Takže je vysoko pravdepodobné, že na štvorkolke Dacia predsa len pracuje. Rovnako ľahko sa však môže stať, že verzia s mechanickým rozvodom 4×4 opäť skončí mimo Európy, tak ako diesel. Pripomeňme, že rok po Dusteri, teda v roku 2025, dorazí aj jeho predĺžená verzia Bigster s troma radmi sedadiel.

Dacia Duster - Maroko 2023
Dacia Duster - Maroko 2023
+17Dacia Duster - Maroko 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #Dacia Bigster
Články podľa značiek