Nio: VW vypálime rybník. V Európe sa môžete tešiť na lacný elektromobil

Nio pripravuje pre Európu lacný elektromobil, ktorého základná cena by mala začínať pod hranicou 30-tisíc eur.

05.05.2023 14:00
Nio ES8 Foto:
Nio patrí k čínskym automobilkám, ktoré sa nijako netaja ambíciou preraziť v Európe.
debata (20)

Len nedávno sme písali o cenovej vojne, ktorá sa rozhorela medzi výrobcami elektromobilov najprv v zámorí a potom sa preniesla aj do Európy. Pozornosť sa sústredila predovšetkým na Teslu a Ford. Tesla na Slovensku oficiálne zastúpenie nemá, no ak sa pozrieme napríklad na nemecký trh, tak ceny Modelu 3 a Modelu Y v prevedení Performance pred pár dňami klesli približne o desať percent, čo v priemere značí pokles o cca 5– až 6-tisíc eur.

K radikálnemu kroku sa v tomto smere odhodlal Ford. Ten v uplynulých dňoch cenu elektrického SUV Mustang Mach-E znížil naozaj extrémne. V prípade základnej verzie cena klesla na Slovensku o 11 000 eur (zo 66 900 na 55 900 eur), v najvyššej výbave Mach-E Premium s najvyššou kapacitou batérie, je cena nižšia dokonca až o 14 500 eur (z 84 490 na 69 990 eur).

Tesla - predaj Čítajte viac Výrobcovia elektrických áut štartujú cenovú vojnu. Zlacňujú, len sa tak práši

Európske automobilky zatiaľ ceny neplánujú znižovať a sú z agresívneho prístupu Fordu a Tesly čoraz viac znechutené, pretože predaje ich elektromobilov sa výrazne spomalili. Niektoré to už vzdali a napríklad Renault už ohlásil, že skúma ceny svojich elektromobilov a plánuje mierne zníženie pre Mégane E-Tech. Škoda síce ceny neznižuje okato, no do modelového radu Enyaq pridáva extra lacnú verziu, ktorá by mala začínať dokonca pod hranicou 40-tisíc eur.

Tento európsko-americký súboj v Európe so záujmom sledujú čínske automobilky a ako to už býva, môže sa stať, že kde sa dvaja bijú, tretí bude kráľom. A nejde len o plané reči.

S prekvapivo drsným vyhlásením prišla čínska automobilka Nio, ktorá si nebrala servítku pred ústa, keď povedala, že plánuje „odhryznúť poriadny kus koláča“ Volkswagenu, ktorý by chcel v predaji elektromobilov hrať v Európe prvé husle. Plánuje totiž pre Európu lacný elektromobil, ktorý by mal mať základnú cenu pod hranicou 30-tisíc eur.

Elon Musk - otvorenie Gigafactory v Berlíne Čítajte viac Elon Musk desí konkurentov znižovaním cien. Nevedia čo s tým

„Áno, z hľadiska cien to znamená, že chceme na Volkswagen zaútočiť tvrdšie, než doteraz,“ povedal v rozhovore pre nemecký Spiegel William Li, zakladateľ automobilky Nio, túto tému však ďalej nerozvádzal. Automobilka už začiatkom tohto roku vyhlásila, že plánuje výstavbu novej fabriky, kde by chcela pod novou značkou vyrábať elektromobily pre Európu.

Doplnil, že Nio a ďalšie čínske automobilky, vyrábajúce elektromobily majú oproti konkurencii ako napríklad Tesla až o 20 percent nižšie výrobné náklady, vďaka úplnej kontrole nad dodávateľskými reťazcami a cenami potrebných surovín. A to je vážny argument, nad ktorým sa bude musieť zamyslieť nielen Tesla, ale najmä európske automobilky, ktoré vyrábajú elektromobily ešte drahšie než americká spoločnosť.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nio #čínske elektromobily #zlacňovanie elektromobilov #cenová vojna
Články podľa značiek