Divný nápad: V Británii chcú mladým vodičom zakázať voziť mladých pasažierov

Briti by chceli vodičom mladším ako 25 rokov zakázať, aby mali v aute mladých pasažierov počas prvého roku šoférovania.

15.05.2023 12:00
vodičska Foto:
Mladí britskí vodiči s čerstvým oprávnením možno nebudú môcť v aute voziť svojich rovesníkov.
debata

Novým vodičom mladším ako 25 rokov by vo Veľkej Británii chceli zakázať, aby počas prvého roka po získaní vodičského oprávnenia vozili v aute iné osoby mladšie ako 25 rokov. Zákaz je súčasťou novej schémy pre postupné získanie plnohodnotného vodičského preukazu.

Prvýkrát o nej informovali The Times. V rámci nej by novým vodiči mladší ako 25 rokov nemohli v aute prepravovať cestujúcich vo veku do 25 rokov počas prvých šiestich mesiacov alebo roku po získaní vodičského oprávnenia.

Návrh v parlamente ešte v roku 2020 predstavila Sharron Huddlestonvá, ktorej 18-ročná dcéra Caitlin zahynula v roku 2017 pri autonehode spolu s rovnako starou priateľkou Skye Mitchell. Súčasťou návrhu bol koncept „odstupňovaných“ vodičských preukazov, zavedenie zákazu nočnej jazdy medzi 22:00 a 5:00, zákaz používania mobilných telefónov bez použitia rúk, nulová tolerancia alkoholu a obmedzenie objemu motora.

autoškola, doprava, auto Čítajte viac Eurokomisia navrhla celoeurópske digitálne ‘vodičáky‘. Chce aj ďalšie zmeny

Aktuálne sa k jej plánu, respektíve k niektorým návrhom, ktoré boli jeho súčasťou, vrátil minister dopravy Richard Holden, ktorý vyhlásil, že možný zákaz pre vodičov do 25 rokov s čerstvo získaným vodičský oprávnením prerokuje na špeciálnom stretnutí s odborníkmi v druhej polovici mája.

Popri zákaze je opäť v hre aj povinnosť pre mladých vodičov mať na aute zreteľné označenie „začiatočník“. Návrh už medzičasom schválila Poradná komisia ministerstva dopravy pre podporu obetí dopravných nehôd.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #mladí vodiči #vodičské oprávnenie
Články podľa značiek