Najpredávanejšie malé autá na svete. Sandero porazilo Polo, dominuje Yaris

Yaris je jediným malým autom, ktoré sa z hľadiska predaja priblížilo polmiliónovej hranici. Nedarilo sa Volkswagenu Polo a dobrý rok za sebou nemá ani Renault Clio.

05.05.2023 06:00
Toyota-Yaris-2020-1600-19 Foto:
Asi neprekvapí, že neohrozeným globálnym kráľom malých áut je Toyota Yaris.
debata (1)

Približne pred mesiacom sme zverejnili rebríček 15 najpredáva­nejších malých áut na slovenskom trhu za rok 2022. Je v ňom zastúpených až 7 modelov, ktoré sa dostali medzi najpredávanejšie malé autá na svete.

Aj napriek výraznému medziročnému poklesu predaja je slovenským kráľom malých áut Fabia a korunným princom Sandero. Výrazne v uplynulom roku rástol Nissan Micra, naopak – nedarilo sa malým modelom Suzuki – Swiftu a ani Ignisu.

Len pre zaujímavosť – rebríček, ktorý nájdete na nižšie uvedenom odkaze, je prvým koncoročným, v ktorom už ani jedno z uvedených áut nemá základnú cenu pod hranicou 10-tisíc eur, dokonca žiadne sa nezmestilo ani pod 11-tisíc eur.

Fabia Čítajte viac Dostupné? Týchto 15 malých áut v roku 2022 Slováci kupovali najčastejšie

Ak sa pozrieme do rebríčka najpredávanejších malých áut na svete v roku 2022, ktorý zodpovedá približne segmentu B, tak je v ňom niekoľko zaujímavostí.

Napríklad Toyota Yaris zostáva neohrozeným lídrom v segmente aj napriek tomu, že medziročne klesli jej predaje o 10 percent. Je to zároveň jediné malé auto, ktoré sa priblížilo hranici pol milióna predaných kusov. V roku 2021 je ešte dokázalo prekročiť.

Extrémny prepad, takmer na úrovni 40 percent, má na svojom konte Volkswagen Polo, ktorý ešte pred časom mohol ako jediný konkurovať Yarisu. Aktuálne je však Polo až štvrté, predbehla ho dokonca aj Dacia Sandero.

Asi najväčšou kuriozitou v rebríčku je iránske ultralacné auto Saipa Pride / 100 series / Atlas. Saipa Pride sa v Iráne vyrábala takmer 30 rokov, bola takmer zadarmo a jej výroba bola až po politických intervenciách definitívne ukončená v roku 2020, pretože ani s prižmúrením oboch očí nespĺňalo žiadne súčasné bezpečnostné štandardy. Po krátkej prestávke sa však vrátilo v modernizovanej podobe ako Saipa Atlas a opäť je iránskym bestsellerom.

Na ďalšej strane nájdete rebríček 10 najpredáva­nejších malých áut na svete aj s fotografiami, slovenskými cenami, počtom globálne predaných kusov a medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Focus2move #malé autá #najpredávanejšie autá sveta
Články podľa značiek