Túto Tatru 815 predáva múzeum v USA. Chce za ňu...

Tatry 815 stretnete na cestách ešte aj dnes. Veď sú to nezničiteľné stroje. Tento exemplár má však zaujímavú minulosť. Zamieril na Aljašku a potom do múzea v Nashville. Teraz je na predaj.

05.05.2023 18:00
debata (6)
Túto Tatru si v roku 1994 zadovážila americká... Foto: Lane Motor Museum
Tatra 815 - na predaj v USA Túto Tatru si v roku 1994 zadovážila americká ťažobná spoločnosť na Aljaške. Bola určená na tie najťažšie práce.

Nákladná Tatra 815 zamierila na trh v roku 1983. Hoci si zachovala typickú tatrovkársku koncepciu s centrálnou nosnou rúrou a chrbticovým rámom a tiež vzduchom chladené naftové motory, bola v mnohom nová. Najmä tým, že na rozdiel od predchádzajúcej Tatry 148 stratila „nos“. Kabína sa ocitla priamo nad nápravou a motor pod ňou. Vývoj trval 12 rokov vrátane náročných testov na Sibíri. Napokon, niekdajší Sovietsky zväz bol najväčším odberateľom kopřivnického podniku. Tatry 815 sa však rozbehli do celého sveta. Nemyslíme tým len legendárnu expedíciu okolo celej planéty, ktorú absolvovala v rokoch 1987 až 1990. Vyvážali ju napríklad aj do Indie. V tejto miliardovej krajine sa dokonca Tatry vyrábali.

Vzduchom chladený naftový preplňovaný 12-valec... Foto: Lane Motor Museum
Tatra 815 - na predaj v USA Vzduchom chladený naftový preplňovaný 12-valec s objemom 19 litrov má byť v dobrom technickom stave.

Tatra 815 prežila aj nežnú revolúciu a následnú privatizáciu. Záchranou bolo nakoniec odkúpenie väčšinového podielu (80,5 %) americkou spoločnosťou Terrex Corporation, ktorá umožnila Tatre vstúpiť na nové trhy. Takýto osud mala aj 3-nápravová Tatra 815, vyrobená v roku 1994 so vzduchom chladeným 12-valcom, ktorú si objednala aljašská spoločnosť zaoberajúca sa ťažbou dreva. Český nákladiak používala na prevoz techniky a vyslobodzovanie uviaznutých áut. Pohon 6 × 6 bol na takúto službu ako stvorený. Na Aljaške vydržala dlhé roky, takže dnes má najazdených v tých najťažších podmienkach 65 000 kilometrov. Následne sa dostala do automobilového múzea Lane Motor Museum v Nashville.

Automatická prevodovka bol luxus, ktorí si... Foto: Lane Motor Museum
Tatra 815 - na predaj v USA Automatická prevodovka bol luxus, ktorí si vodiči v bývalom Československu veru neužili.

Toto múzeum je pomerne známe, pretože v jeho zbierke sa nachádzajú okrem iného aj v USA vzácne autá značiek Aero, Škoda, Praga a Tatra. Český priemysel je tu ale zastúpený aj motocyklami Jawa či dokonca legendárnym Velorexom. Teraz sa múzeum rozhodlo českú nákladnú legendu predať. Exemplár s „exportnou“ modro-fialovou kabínou a hydraulickým navijakom má byť v dobrom technickom stave. Funkčný má byť teda aj mohutný preplňovaný 12-valec s objemom 19 litrov, spojený s automatickou prevodovkou Allison. Múzeum tiež investovalo do výmeny batérií. Niet pochýb o tom, že toto auto môže ešte vykonávať tvrdú prácu. Má to však háčik.

Tatra 77 - 1934 Čítajte viac Tatra 77: Do dražby ide jeden z piatich pojazdných kusov. Cena bude závratná

Múzeum prípadných záujemcov upozorňuje, že najbližší servis Tatry sa nachádza vo Venezuele. A tak najskôr ostane z Tatry 815 naďalej rarita niektorého z ďalších múzeí alebo miláčik súkromnej zbierky nadšenca pre autá českého výrobcu. A koľko si za ňu v Nashville pýtajú? Cena je stanovená na 45 000 dolárov, čo je približne 40 750 eur. Je to veľa alebo málo? To necháme na vás.

Tatra 815 - na predaj v USA
Tatra 815 - na predaj v USA
+12Tatra 815 - na predaj v USA

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra 815
Články podľa značiek