Taliani ‘upiekli‘ jedlú batériu. Má šancu v elektromobiloch?

Vedci z Talianskeho technologického inštitútu v Janove (IIT) vyvinuli batériu, ktorú môžete zjesť. Je totiž celá z potravín. Recept je priam neuveriteľný.

09.05.2023 14:00
debata (1)
Jedlá batéria je vyrobená z ingrediencií, ktoré... Foto: IIT
IIT - stráviteľná batéria Jedlá batéria je vyrobená z ingrediencií, ktoré máme často doma v kuchyni alebo v lekárničke. Napríklad z jedlého uhlia, vitamínu B2, včelieho vosku alebo morských rias.

V súčasnosti sú najrozšírenejšie lítium-iónové batérie. Ich chémia je ale vyslovene agresívna. Obsahujú množstvo zdraviu škodlivých a jedovatých látok ako nikel či kobalt. Aj preto je dôležitá ich recyklácia a bezpečná likvidácia. S týmto ale nemajú žiaden problém nové batérie, ktoré vyvinuli talianski vedci z technologického inštitútu v Janove (IIT). Predstavili totiž akumulátory, ktoré sú vyrobené z potravín! Je to teda stráviteľná, alebo skôr jedlá elektronika. Znie to šialene, ale je to tak. Uveďme recept. Na to, aby ste „upiekli“ jedlú batériu, potrebujete riboflavín (vitamín B2) pre anódu, kvercetín pre katódu, elektrolyt z vodného roztoku a separátor z nori, čo je morská riasa, bežne dostupná v sushibaroch.

Porsche - silikónové batérie Čítajte viac Revolučné batérie Titan Silicon sú na prahu výroby. Zmenia pravidlá hry

Potom pridáte aktívne uhlie, často používané na žalúdočnú nevoľnosť, ktoré zvýši elektrickú vodivosť, a trochu včelieho vosku spojeného s dekoračným potravinárskym zlatom, z ktorého budú kontakty. Nikto netvrdí, že takáto batéria je chutná, ale v každom prípade je stráviteľná. Asi tušíte, že nebude určená pre elektromobily ani vaše mobilné telefóny či notebooky. Ocenia ju najmä lekári. Môže totiž napájať rôzne diagnostické prístroje priamo v tele pacienta a následne sa rozpustiť. Môže sa ale aj opätovne nabíjať. Prototyp má veľkosť približne štvorcového centimetra, ale tím z IIT už pracuje na zmenšení. Batéria pracuje pri neškodnom napätí 0,65 Volta a poskytuje prúd 48 mikroampérov po dobu 12 minút. To je dostatok energie pre malé elektronické zariadenia, ako sú napríklad nízkoenergetické LED diódy.

Elektromobily Čítajte viac Aviloo: Batérie prichádzajú rýchlodobíjaním až o pätinu kapacity

„Budúce aplikácie siahajú od jedlých elektronických obvodov a senzorov, ktoré dokážu monitorovať zdravotný stav až po napájanie senzorov na monitorovanie skladovania potravín,“ hovorí hlavný autor Mario Caironi, výskumník molekulárnej elektroniky IIT. „Vzhľadom na vysokú úroveň bezpečnosti týchto batérií by sa mohli používať v detských hračkách, kde je vysoké riziko prehltnutia,“ dodáva Caironi. Vedci dúfajú, že vývoj bude pokračovať väčšími biologicky rozložiteľnými článkami, ktoré budú môcť poháňať väčšie spotrebiče alebo byť použité v stacionárnych batériách. „Aj keď naše jedlé batérie nepoháňajú elektrické autá, sú dôkazom toho, že batérie môžu byť vyrobené z bezpečnejších materiálov ako súčasné lítium-iónové,“ hovorí jeden zo spoluautorov štúdie Ivan Ilič.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #batéria #IIT #jedlá batéria #stráviteľná batéria
Články podľa značiek