Volvo EX30: Švédi prezradili dátum premiéry malého elektromobilu

Ďalšia elektrická novinka Volva ponesie názov EX30 a predstaví sa 7. júna. Volvu má pomôcť pritiahnuť mladšiu klientelu a získať ju pre elektromobilitu.

10.05.2023 18:00
debata (2)
Jediná zverejnená snímka naznačuje, že napriek... Foto: Volvo
Volvo EX-30 - 2023 Jediná zverejnená snímka naznačuje, že napriek kompaktným rozmerom bude EX30 niesť všetky typické prvky Volva.

Volvo má v súčasnosti v ponuke tri elektromobily C40 Recharge, XC40 Recharge a úplne novú vlajkovú loď EX90, ktorá sa ešte len chystá na trh. To ale zďaleka nie je koniec elektrifikácie, veď už v roku 2025 chce švédska značka dosiahnuť 50 % podiel predaja čisto batériových vozidiel. Dnes je to približne 11 %. Pomôcť má aj dlhšie avizovaná novinka EX30. Pôjde o malé SUV, ktoré sa v hierarchii značky, a to aj cenou, zaradí pod C40 Recharge a XC40 Recharge. Stane sa vstupnou bránou do sveta elektromobilov Volva. Švédi si od neho sľubujú pritiahnuť k značke mladších zákazníkov.

Volvo EX90 - 2023 Čítajte viac Volvo: Elektrické SUV EX90 dostane ‘slnečné diódy‘

Podľa Jima Rowana, nového šéfa Volva, by malo EX30 osloviť dokonca ľudí, ktorí si kupujú auto prvýkrát, teda 18-, 19-ročných. „Veková skupina Volva je o niečo staršia, než by sme chceli. Radi by sme k značke priviedli mladších ľudí. Myslím, že EX30 bude na to dobrou príležitosťou. Bude veľmi bezpečné, bude mať slušný dojazd a ideálnu veľkosť. Zamieri k úplne inej demografickej skupine a táto mladšia demografická skupina bude pravdepodobne nakupovať on-line,“ povedal Rowan. Zatiaľ prezradilo Volvo len toľko, že EX30 predstaví 7. júna a že bude mať „odvážny dizajn“.

Volvo EX90 - 2022 Čítajte viac Volvo EX90: Švédske elektrické SUV má byť najbezpečnejším autom planéty

Je zrejmé, že jeho základom sa stane platforma SAE materského koncernu Geely, ktorá umožňuje použiť jeden alebo dva elektromotory a rôzne kapacity akumulátorov. Vzhľadom na to, že EX30 má byť kompaktným SUV do mesta predpokladáme, že dostane výlučne pohon jednej nápravy. Viac sa dozvieme v najbližších dňoch, pretože Volvo sľúbilo ešte do premiéry priniesť viacero informácií. S predajom nebude švédska automobilka váhať, hneď v deň svetového debutu otvorí na vybraných trhoch systém predobjednávok. Spomeňme, že Volvu sa v súčasnosti darí. Vlani zdvojnásobilo predaj elektromobilov a dosiahlo zisk 32 miliárd dolárov. A to má väčšinu noviniek ešte len na štarte.

automobilka PSA, Trnava Čítajte viac Výroba elektromobilov na Slovensku prudko vzrastie. Zapojí sa Trnava, Nitra, Žilina aj východ

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo EX30
Články podľa značiek