Toto auto vraj vydrží 50 rokov. Revolúcia, či ďalší nezmyselný projekt?

Môže byť hybridné SUV s hmotnosťou 2,8 tony a s LPG predlžovacom dojazdu superekologické? V e.Volution sú presvedčení, že áno.

11.05.2023 10:00
e.Volution Space (koncept, 2023)
e.Volution Space by sa do premávky mohol dostať v roku 2025.
debata

Nemecká spoločnosť e.Volution vyvíja SUV, o ktorom tvrdí, že bude ekologicky najšetrnejším SUV na svete a vydrží 50 rokov. Z nášho pohľadu je to však len ďalší nezmyselný projekt, ťažiaci z popularity „eko-riešení“, ktorý má len malú šancu uspieť. A ani s tou udržateľnosťou to nie je celkom v poriadku.

V prvom rade je ich cieľom vytvoriť veľké rodinné SUV na báze cirkulárnej ekonomiky. To znamená, že auto si budete môcť každých päť rokov nechať zmodernizovať a urobiť na ňom fabrický update. Vrátane neho vám aj vymenia batériu, ktorá bude následne použitá ako zásobník energie pre solárne systémy. V nich by mala slúžiť ďalších 20 rokov. e.Volution Space by tak malo dosiahnuť až štvornásobok životnosti súčasných osobných áut.

e.Volution Space (koncept, 2023)
e.Volution Space (koncept, 2023)
+5e.Volution Space (koncept, 2023)

Keďže v ňom bude relatívne slabá batéria s kapacitou 40 kWh a dojazd bude plus-mínus 150 kilometrov, súčasťou auta bude aj predlžovač dojazdu (range extender) v úlohe generátora energie pre batériu. Ten bude spaľovať LPG, takže dojazd auta predĺži približne o 600 kilometrov. Výsledkom potom bude, že s plnou nádržou a batériou nabitou na maximum dokážete s týmto SUV „spraviť“ až 750 kilometrov. To je celkom slušné. Navyše v rámci voliteľného príslušenstva bude aj solárna strecha, ktorá tiež pomôže šetriť energiu, respektíve o niečo predĺžiť dojazd.

Auto bude využívať dvojicu elektromotorov – poháňané budú obe nápravy, riaditeľná bude aj zadná, uhol natočenia kolies nie je známy. Hmotnosť auta je približne 2,8 tony, zadná vrchná časť karosérie bude oddeliteľná, takže z neho možno spraviť pikap. Bude 5– alebo 7-miestne, na želanie bude možné dať aj do druhého radu trojsedadlo, takže dokáže odviezť 8 cestujúcich. K dispozícii bude v dvoch dĺžkach. Toto sú základné technické parametre:

Technické detaily e.Volution Space
Pohon 2 elektromotory (predná a zadná náprava)
Najvyššia rýchlosť 160 km/h
Dojazd 750 km
Batéria 40 kWh Li-Ion batéria + REX
Dĺžka 4092 – 4920 mm
Šírka 1920 mm
Výška 1940 mm
Užitočná hmotnosť 650 kg
Kapacita 5 – 7 miest

Koncept Space nevyzerá vôbec zle, len k nemu jednoducho nesedí hra na ekológiu. Kto rozmýšľa ekologicky, nebude si kupovať veľké SUV s hmotnosťou 2,8 tony, koncept range extenderu nepoužíva prakticky nikto, dobrý je len na to, aby bolo možné povedať, že auto jazdí na elektrinu, aj keď ju vyrába spaľovací generátor. Navyše ide o auto so spaľovacím motorom, ktoré by sa po roku 2035 v Európe nemalo predávať.

Elektrický dojazd 150 kilometrov nedáva zmysel, zákazníci ho jednoducho odmietajú, operovať s tým, že stačí na denné používanie nejde. Ako bude fungovať batéria v solárnom systéme ďalších 20 rokov možno len predpokladať. A aj pri možných obnovách po piatich rokoch je z čisto praktického hľadiska nepravdepodobné, že takéto auto dokáže držať krok s rýchlym vývojom technológií – môžu sa zmeniť platformy, preferované ssystémové riešenia a podobne. A z psychologického hľadiska je tiež otázne, či ľudia budú ochotní vlastniť auto 50 rokov.

Určitú pochybnosť má o tom evidentne aj samotná spoločnosť e.Volution, pretože spočiatku auto neponúkne vôbec do predaja. Bude len možné si ho vziať do dlhodobého prenájmu, respektíve akejsi formy operatívneho lízingu za sumu približne 1 000 eur mesačne, vrátane údržby, poistenia a zimných pneumatík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #SUV #e.Volution #e.Volution Space
Články podľa značiek