Mini Cooper Electric: Novinka už vystrkuje rožky. Konečne zvládne 400 km!

Elektrické Mini bolo nepochybne krásnym a živým autom. Jeho malá batéria ho však odsudzovala na život v meste. Teraz sa to zmení.

11.05.2023 18:00
debata (1)
Novinka sa už preháňa po testovacom okruhu v... Foto: Mini
Mini SE - 2023 Novinka sa už preháňa po testovacom okruhu v kamufláži. Predstaviť by sa mala v najbližších mesiacoch.

K elektrickému Mini, ktoré predstavilo BMW v roku 2020, sme boli spočiatku skeptickí. Batéria s kapacitou skromných 28,9 kWh stačila totiž na dojazd maximálne 200 km, aj to len v teplom počasí. Napokon, elektrický derivát využíval technológiu staršieho BMW i3 z roku 2013. No stal sa priam zázrak. Mini SE neublížila malá batéria ani vysoká cena. Stalo sa z neho vôbec najpredávanejšie Mini bez ohľadu na pohon a triedu. Len vlani stúpli jeho predaje o 25,5 percenta, na finálnych viac ako 43 000 kusov. Každé piate Mini bolo práve elektrické Mini SE. Jeho nástupca má našliapnuté na ešte väčšiu kariéru.

Mini Aceman Concept - 2022 Čítajte viac Mini Aceman: Tento koncept nahradí 5-dverové Mini. A udá smer

Takto testuje Mini novú elektrickú verziu

Video

Nebude to trvať dlho, pretože automobilka už ukázala prvé snímky testovacích predprodukčných prototypov v kamufláži. Presné detaily síce nepoznáme, ale to najdôležitejšie áno. Nové Mini Electric bude k dispozícii vo verzii Mini E s výkonom 135 kW a batériou s kapacitou 40,7 kW h, alebo ako Mini SE s výkonom 160 kW a kapacitou 52,4 kWh. Automobilka tak konečne hovorí o dojazde do vzdialenosti 300 až 400 kilometrov. Pre Mini Electric to bude znamenať doslova vyslobodenie z mesta a možnosť absolvovať dlhšie výlety. Mini pritom sľubuje rovnako zábavné jazdné vlastnosti a ešte lepšiu dynamiku.

Nové Mini Electric bude môcť mať výkon až 165... Foto: Mini
Mini SE - 2023 Nové Mini Electric bude môcť mať výkon až 165 kW a batériu s kapacitou 54,2 kWh.

Interiér má ponúknuť viac miesta, viac variability a k tomu Mini E a SE pribalia väčší kufor, ktorý príde pri takomto kompaktnom modeli vždy vhod. Aj táto novinka má pomôcť značke Mini k prechodu na čisto elektrický pohon. A to už do roku 2030. Ešte do konca novembra sa však k Mini Electric pripojí nový Countryman na báze BMW X1 a jeho elektrickej verzie iX1. Na budúci rok pribudne úplná novinka v podobe veľkopriestorového Mini Aceman, ktoré poznáme zatiaľ len ako elektrickú štúdiu. Výrobu by mal spolu s Countrymanom zabezpečiť montážny závod BMW Group v Lipsku.

Mini SE - 2023
Mini SE - 2023
+12Mini SE - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #Mini Electric #Mini SE #Mini E
Články podľa značiek