Škoda opäť ‘na koni‘. Toto sú najpredávanejšie autá za apríl a štyri mesiace

Najväčším bestsellerom na Slovensku je opäť Octavia, medziročne sa o niečo menej darí modelom Hyundai i30 a Toyota Corolla. Naopak, Toyota Yaris Cross už prenikla dokonca do prvej desiatky.

12.05.2023 06:00
debata (13)
Škoda Octavia sa v apríli vrátila na slovenský... Foto: Škoda-Auto
Škoda Octavia Pro - 2021 Škoda Octavia sa v apríli vrátila na slovenský trón vo veľkom štýle.

V apríli 2023 sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 6 892 nových osobných automobilov. Medziročne registrácie nových osobných vozidiel narástli o 13,77 percenta.

Rast predaja je dostatočne kontinuálny, aby sme mohli hovoriť o tom, že automobilový trh sa zotavuje. Konkrétne to znamená, že predaje nových áut rastú na Slovensku v medziročnom porovnaní bez prestávky už sedem mesiacov.

Ak porovnáme kumulatívne predaje za prvé štyri mesiace, tak v roku 2023 sa na Slovensku v kategórii M1 zaregistrovalo 29 047 nových áut, zatiaľ čo v roku 2022 to v rovnakom období bolo 25 279 áut. To značí, že v tomto roku sa do konca apríla predalo o 3 781 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel.

Dacia-Sandero-2021 Čítajte viac Najlacnejšie: Pozrite si 10 slovenských bestsellerov s cenou do 14-tisíc eur

Na pozitívnom výsledku za tento rok sa výrazne podpísal fakt, že mladoboleslavská automobilka Škoda je v tomto roku na Slovensko schopná dodávať podstatne viac áut, než v uplynulom. Citeľné to bolo už od začiatku roku, no naplno sa to ukázalo v apríli, čo je zatiaľ pre Škodu jednoznačne najlepší mesiac.

Zaznamenala v ňom totiž priam „raketový“ medziročný nárast v objeme dodaných vozidiel, a to až o 51,5 %, čo značí 1 335 predaných nových áut. Celkovo toto číslo predstavuje 19,4 % trhový podiel.

Škode sa darilo aj v kumulatívnom súčte. Od začiatku roka na Slovensku predala 5 570 vozidiel, čo predstavuje 19,2 % podiel na trhu. Medziročne dodávky „škodoviek“ na Slovensko vzrástli o 36,5 %. To značí, že sa výrazne skrátili aj čakacie doby na Octaviu, ktoré by sa mali dostať v dohľadnej dobe do normálu.

Výsledkom je, že v prvej päťke najpredávanejších slovenských bestsellerov za január až apríl tohto roku sú tri Škody – Octavia a Fabia, ktorým patrí prvé a druhé miesto, piaty je Kamiq. Medzi škodovky sa do prvej päťky dokázali dostať len kórejské modely Hyundai Tucson a Kia Ceed na treťom a štvrtom mieste.

Tesla Model Y - 2021 Čítajte viac Veľký prehľad: Toto je 50 najpredávanejších áut v Európe za 1. kvartál. Víťaz prekvapí

Zaujímavý je aj aprílový rebríček, ktorý je trochu divoký práve kvôli výrazne silnejším dodávkam modelov Škoda. Z prvej Octavie sa predalo 360 kusov, čo značí že kraľuje aprílovému predaju s vyše 100-kusovým náskokom pred druhou Fabiou a tretím Hyundaiom Tucson. Pred rokom jej pritom v apríli patrilo až 30. miesto.

V apríli si medziročne výrazne polepšili aj Škoda Kamiq, Toyota Yaris Cross a Hyundai i20. Naopak, značne sa medziročne prepadol predaj Toyoty Corolla a Hyundaiu i30. Kórejský model bol pritom v apríli 2022 najpredá­vanejším autom na Slovensku, tento rok mu však patrilo až siedme miesto.

Pozrite si rebríček 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku za apríl 2023, vrátane medziročného porovnania.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Octavia #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #slovenské bestsellery
Články podľa značiek