Autonómne autá sa správajú ako ‘teľce‘. Hasiči sú zúfalí

V Kalifornii sa záchranné zložky, najmä hasiči, stretávajú s novým problémom. Výkon práce im narúšajú absolútne nepredvídateľné autá bez vodičov.

12.05.2023 16:00
debata (7)
V San Franciscu sú autonómne autá stále... Foto: Cruise
Autonómne vozidlá Cruise V San Franciscu sú autonómne autá stále bežnejším zjavom. Nie všetci ich však milujú.

Kalifornia je otvorená novým technológiám. Aj testom autonómnych áut. V takom San Franciscu ich premáva neúrekom. Do vlaňajšieho decembra mohli testy prebiehať len v noci od druhej hodiny rannej, ale teraz sú povolené bez obmedzení. A tak vozidlá spoločností Waymo či Cruise križujú ulice po celý deň a noc, sedm dní v týždni. A nie je to bez problémov. Veľa by o tom vedeli hovoriť najmä tamojší hasiči. Jednoducho, autá bez vodičov nezvládajú neštandardné situácie. A takými zásahy požiarnych jednotiek sú. Kým bežný vodič by už len pri pohľade na požiarnické alebo záchranné vozidlo zložil nohu z plynu a zastavil, pre autopilot je to veľký rébus.

Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Čítajte viac Tesla vracia do áut radar. Ale až po tom, čo vzrástol počet nehôd

Takto sa Tesla zbláznila v Číne

Video

Organizácia Misia Local eviduje už 15 prípadov, keď autonómne vozidlá nejakým spôsobom ohrozovali prácu hasičov. Otázkou ostáva, koľko ich je nezaevidovaných. Hasiči totiž tvrdia, že incidenty s novou technológiou sú na dennom poriadku. Podľa jedného zo sanfranciských hasičov reagujú autá bez vodiča na blikajúce svetlá a sirény veľmi zvláštne. Prirovnáva ich k oslepeným jeleňom na ceste. A vedia byť neúprosné, a najmä nevypočítateľné. Záchranári sa pritom domnievajú, že ich povinnosťou nie je pozerať sa ponad plece, či nejaký autonómny „zázrak“ práve nevchádza do ulice, ktorá je uzavretá pre zásah, alebo telefonovať operátorovi Wayma aby s „popleteným“ vozidlom čosi urobil.

Hasič sa snaží svetlicou vyprovokovať autonómne... Foto: Cruise
Autonómne vozidlá Cruise Hasič sa snaží svetlicou vyprovokovať autonómne vozidlo k akcii potom, čo vošlo do priestoru zásahu.

To sa napríklad stalo dvom vozidlám spoločnosti Cruise, ktoré nerešpektovali výstražnú pásku a vošli priamo do spadnutých drôtov elektrického vedenia. Ďalšie vozidlo prešlo cez hadice hasičov, ktorí práve bojovali s plameňmi. Ďalšie autonómne vozidlo zastavilo za hasičským špeciálom a nechcelo sa pohnúť, takže mu znemožnilo pohyb. Hasiči museli zastaviť akciu, až kým nerozbili okno a cez vysielačku vo vozidle nekontaktovali operátora. Našťastie nedošlo ani v jednom prípade k zraneniu osôb, ale požiarnici sa domnievajú, že je to len otázkou času. Spoločnosť Waymo na žiadosť o komentár k spomenutým incidentom odpovedala, že „stále zlepšuje technológiu a má skvelé vzťahy s hasičským zborom“! Hasiči tento názor ale zjavne nezdieľajú.

Autonómne vozidlá Cruise
Autonómne vozidlá Cruise
+3Autonómne vozidlá Cruise

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #autonómne riadenie #autonómne autá
Články podľa značiek