Na valnom zhromaždení VW lietali koláče a pózovala nahá žena

To, čo býva zväčša nudnou a prísne formálnou akciou, sa zmenilo na arénu pre aktivistov. Tí totiž tvrdia, že v Číne nemecký koncern zneužíva komunitu Ujgurov na nútené práce vo svojom závode v Sin-ťiangu.

12.05.2023 12:00
Wolfgang Porsche Foto:
Wolfgang Porsche sa stal na valnom zhromaždení terčom útoku aktivistov.
debata (3)

Asi 10 aktivistov vrátane jednej polonahej ženy s nápisom „Špinavé peniaze“ na chrbte, prerušilo prejav generálneho riaditeľa skupiny VW Olivera Bluma. Mávali transparentmi s nápismi: „Skončite s ujgurskými nútenými prácami.“ Jeden dokonca hodil kus koláča na Wolfganga Porscheho (80), predsedu Porsche SE, väčšinového akcionára koncernu VW Group. Keďže netrafil, omrvinky lietali smerom k predsedovi VW Group Hansovi Dieterovi Poetschovi. Bezpečnostná služba následne aktivistov vyviedla zo sály.

litium Čítajte viac Elektromobily môžu spôsobiť ekologickú katastrofu. Dôvodom je lítium

Proti pôsobeniu Volkswagenu v čínskej provincii Sin-ťiang ľudia protestovali tiež pred budovou, kde sa valné zhromaždenie konalo. Závod v meste Urumči prevádzkuje Volkswagen od roku 2013 spolu s čínskou automobilkou SAIC Motor. Podľa západných krajín Peking v provincii Sin-ťiang zámerne utláča moslimských Ujgurov. Volkswagen podľa agentúry DPA čelí obvineniam, že nepodniká dostatočné kroky proti údajnej nútenej práci u tamojších dodávateľov. Obhajuje sa tým, že neexistujú žiadne známky porušovania ľudských práv v jeho závodoch.

Volkswagen čelí obvineniam o zneužívaní Ujgurov... Foto: Volkswagen
VW - výroba Šanghaj Volkswagen čelí obvineniam o zneužívaní Ujgurov vo svojom čínskom závode v provincii Sin-ťiang, ktorý je spoločným podnikom s čínskou automobilkou SAIC Motor.
IMIP Indonézia Čítajte viac Indonézske peklo: Toto je odvrátená tvár elektromobility

Šéf VW Group China Ralf Brandstaetter tvrdí, že nemá žiadne dôkazy o porušovaní ľudských práv v čínskom závode. Brandstaetter navštívil podnik v Sin-ťiangu začiatkom tohto roka a povedal: „Nemám dôvod pochybovať o svojich dojmoch alebo informáciách, ktoré mám k dispozícii.“ Napriek tomu aktivisti zo Svetového kongresu Ujgurov zdôraznili správy o masových internačných táboroch a ich prepojeniach na dodávateľov Volkswagenu, ako aj o strachu miestnych obyvateľov otvorene hovoriť vzhľadom na obmedzenia slobody prejavu.

kriticke Čítajte viac Šéfka EK: Ropa? Kritickým materiálom bude lítium!

Závod Xinjiang, ktorý je spoločným podnikom VW s čínskou spoločnosťou SAIC Motor je však boľavým miestom nielen pre aktivistov za ľudské práva, ale aj pre niektorých akcionárov Volkswagenu vrátane 20 najväčších investorov Deka Investment a Union Investment. Volkswagen vyzvali, aby urýchlene požadoval od SAIC vykonanie externého nezávislého auditu. „Volkswagen si musí byť istý, že jeho dodávateľské reťazce sú čisté a etické,“ povedal Ingo Speich, vedúci oddelenia udržateľnosti a podnikového riadenia v spoločnosti Deka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volkswagen #protesty #aktivisti #VW #Ujguri #nútená práca
Články podľa značiek