Škoda Superb a Kodiaq už majú za sebou testy za polárnym kruhom

Nová generácia Superbu a Kodiaqu má premiéru naplánovanú na jeseň. Škoda tak finišuje s fázou testov. A novinky rozhodne nešetrí.

15.05.2023 18:00
debata
Nové generácie vozidiel Škoda Superb a Kodiaq... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023 Nové generácie vozidiel Škoda Superb a Kodiaq prešli rozsiahlymi testami na zasnežených cestách za polárnym kruhom, pri ktorých sa hodnotili ich jazdné vlastnosti a asistenčné systémy.

O novom Superbe a Kodiaqu, ktoré sú pravdepodobne poslednými generáciami so spaľovacími motormi, už čo-to vieme. Napríklad, že obe novinky debutujú na jeseň a vybavené budú okrem benzínových a naftových motorov aj novým plug-in hybridným 4-valcom 1,5 TSI. Teraz Škoda informovala, že majú za sebou náročné testy za polárnym kruhom, kde boli vystavené tuhým mrazom pri teplotách až mínus 30 stupňov Celzia.

Pozrite si, ako Škoda testovala Superb a Kodiaq v tuhých mrazoch

Video

Škoda napríklad skúmala vplyv snehu na karosériu a  jeho možné vnikanie do motorového priestoru a  do nasávania vzduchu. Požiadavkou je, aby všetky mechanické funkcie vozidla a  jeho elektronika bezchybne fungovali aj pri teplotách mínus 25 stupňov Celzia. Motor musí bez problémov štartovať dokonca aj v situácii, keď sa teploty priblížia k mínus 30 stupňom Celzia. Všetky dvere, kapota a  piate dvere, rovnako ako aj veko palivovej nádrže a  kryt nabíjacej zásuvky  plug-in hybridných verzií sa musia dať otvoriť.

Škoda Superb sa predstaví už vo svojej štvrtej... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023 Škoda Superb sa predstaví už vo svojej štvrtej novodobej generácii. Ostane vlajkovou loďou Škody.

Pri dynamických testoch na snehu Škoda overovala, ako sa správajú predné a  zadné nárazníky pri náraze do snehovej prekážky. Jazda cez kusy ľadu zas preverila odolnosť zavesenia a  podvozku ako celku. Testovací jazdci zisťovali aj to, ako sa vozidlá správajú na zľadovatených a  zasnežených vozovkách a  ako dobre fungujú asistenčné systémy. Súčasťou skúšok bolo hodnotenie jazdnej dynamiky a  jazdného komfortu. Overovalo sa, či prevodovka radí bezchybne, alebo či fungujú stierače a  ostrekovače. Testovalo sa aj osvetlenie vozidla v noci.

Koadiaq príde v druhej generácii. Najväčšou... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq a Superb - ziné testy 2023 Koadiaq príde v druhej generácii. Najväčšou novinkou sa stane plug-in hybridná verzia.

Batérie verzií s plug-in hybridným pohonom boli nabíjané v zmrznutom stave a  následne sa zisťoval maximálny dojazd v elektrickom režime. Takto najazdili Superb a Kodiaq desiatky tisíc kilometrov. Museli tiež preukázať dostatočný výkon vykurovacej sústavy, rýchle odhmlievanie okien, spätných zrkadiel, funkčnosť vyhrievania sedadiel, volantu a čelného skla. A v neposlednom rade sa overovala aj rýchlosť reakcií zamrznutého infotainmentu. Škoda tvrdí, že obaja nováčikovia prešli testami úspešne.

Pripomeňme, že kým Superb bude Škoda vyrábať v Bratislave, Kodiaq zostane na linkách českého závodu vo Kvasinách.

Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023
Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023
+3Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek