Obrovská zvolávačka Tesly: 1,1 milióna áut má problém s brzdami

Oprava bude zrejme len softvérová a bude možná na diaľku. Zlyhanie bŕzd koncom roku spôsobilo v Číne niekoľko nehôd, minimálne dve z nich skončili tragicky.

16.05.2023 12:00
Tesla 3 - havária na Taiwane Foto:
Tesla má problémy nielen so spoľahlivosťou systému Autopilot, ale aj s brzdami.
debata (12)

O tom, že automobily Tesla nepatria k tým najspoľahlivejším sa píše už roky. Majú problém s prevedením interiéru, autopilotom, brzdami a riešilo sa dokonca aj odpadávanie volantu a strechy. Len v uplynulom roku musela americká automobilka pristúpiť minimálne k štyrom veľkým zvolávacím akciám, týkajúcich sa viac ako 100-tisíc áut. V skutočnosti ich len v zámorí musela v roku 2022 zorganizovať Tesla 14 (!), spolu sa na nich zúčastnilo 3,3 milióna áut.

Tesla 3 - odpadnutý volant Čítajte viac Americký úrad vyšetruje 120-tisíc Tesiel. Dvom odpadol volant

Jedna z posledných prebehla koncom minulého roku a týkala sa približne 1,1 milióna áut. Konkrétne išlo o Model 3 z rokov 2020–21, Model Y, vyrobený medzi rokmi 2021–22 a tiež Model S a Model X. V nich boli problémom elektricky ovládané okná. Tie nefungovali správne reagovať po detekcii objektu, čo mohlo spôsobiť privretie cestujúceho alebo vodiča, ktoré im môže spôsobiť zranenie.

V tomto roku rieši Tesla prvý veľký bezpečnostný problém v Číne, týka sa približne 1,1 milióna áut. Čínska štátna agentúra pre reguláciu trhu minulý týždeň uviedla, že americký výrobca elektromobilov musí zvolať autá na opravu, pričom akcia sa začne 29. mája. Celkovo sa to týka troch importovaných modelov Tesla a dvoch modelov vyprodukovaných v šanghajskom závode. Ide o vozidlá vyrobené v období od januára 2019 do apríla 2023.

0813b4c8-9945-4153-b8dd-02b74972d9d0 Čítajte viac Video: Ďalšia nebrzdiaca Tesla v Číne zabila svoju posádku

Podľa čínskeho úradu sa problém týka bŕzd. Tesla by ho mala odstrániť aktualizáciou softvéru, ktorá sa zrejme bude realizovať na diaľku, takže návšteva servisu nebude nutná. Ide o pomerne závažný problém, s ktoým môžu súvisieť aj minimálne dve tragické nehody. V novembri 2022 zahynuli pri nehode v juhočínskej provincii Kuang-tung dvaja ľudia potom, ako vozidlo Tesla Model Y vo vysokej rýchlosti vrazilo do davu, taktiež sa objavili prípady samovoľného zrýchľovania áut, ktoré nebolo možné zastaviť a skončili tragicky.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #zvolávacia akcia #spoľahlivosť áut
Články podľa značiek