Northvolt postaví v Nemecku ‘megabaterkáreň ‘ pre milión elektromobilov

Nová "baterkáreň" bude stáť v nemeckom Heide. Po plnom nábehu produkcie dokáže vyrábať batérie až pre milión elektromobilov ročne.

22.05.2023 12:00
northvolt Foto:
Northvolt postaví svoju batériovú "gigafabriku" v Heide. vyrábať by mala začať už v roku 2026.
debata

O švédskom Northvolte sme v posledných mesiacoch písali najmä v súvislosti s ambicióznym plánom Volkswagenu postaviť v Európe šesť „gigafabrík“ na výrobu batérií pre elektromobily. Dôvod je samozrejmý – znížiť závislosť na dodávaní batérií z Číny, respektíve od čínskych fabrík a byť konkurencieschop­ný Tesle.

Tento plán, pôvodne zverejnený takmer pred tromi rokmi, už celkom neplatí. Baterkární v Európe bude menej, pretože minimálne jednu, možno až dve, postaví medzitým Volkswagen USA a v Kanade. Nemá inú možnosť kvôli protekcionistickej politike USA.

Tam totiž budú dotácie na nákup elektromobilov udeľované len na modely, ktoré budú mať v USA vyrobené batérie a niektoré ďalšie komponenty. Vraj preto, aby sa eliminoval ekonomický tlak Číny a aby sa stimulovali investície do „baterkární“ na americkom území. Priama a nepriama podpora pre tieto investície zo strany USA môže dosiahnuť v prepočte až 10 miliárd eur.

Porsche - silikónové batérie Čítajte viac Revolučné batérie Titan Silicon sú na prahu výroby. Zmenia pravidlá hry

Ak teda chce Volkwagen v zímorí predávať elektromobily, musí tam pomerne rýchlo postaviť vlastnú fabriku. Ďalšiu v zámorí plánuje v Kanade. Smolou je, že obe postaví „na úkor“ pripravovanej fabriky vo východnej Európe, odloženej predbežne na neurčito. O túto investíciu bolo v hre aj Slovensko, no nepatrilo k favoritom.

Aktuálne sa Volkswagen môže v Európe spoľahnúť len na svoju jedinú vlastnú baterkáreň v nemeckom Salzgitteri. Druhú prevádzkuje v severnom Švédsku v spolupráci s Northvoltom a tretiu práve začína stavať v Španielsku. Je evidentné, že nemecký koncern dosiahol dohodu so svojim švédskym partnerom, ktorý je ochotný investovať do baterkárne v Nemecku, zatiaľ čo Volkswagen presunie svoje zdroje do zámoria.

Potvrdili to aj predstavitelia spoločnosti Northvolt, ktorí pred pár dňami oficiálne oznámili, že ich postavia veľkú továreň v severnom Nemecku. „Northvolt sa rozhodol urobiť ďalšie kroky smerom k našej expanzii v meste Heide, v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko,“ uviedol generálny riaditeľ Northvolt Peter Carlsson v spoločnom vyhlásení s nemeckou vládou.

Elektromobily Čítajte viac Aviloo: Batérie prichádzajú rýchlodobíjaním až o pätinu kapacity

Nová „gigafabrika“ bude mať ročný objem výroby 60 gigawatthodín a batériami bude môcť zásobovať približne milión elektromobilov. V Heide zároveň vytvorí švédska spoločnosť 3 000 nových pracovných miest. Jej výstavba by mala začať ešte v tomto roku, vyrábať by mohla už v roku 2026.

Tento plán posilní „zelené ambície“ Nemecka a prichádza potom, čo Carlsson v októbri vyjadril pochybnosti o projekte. Vlani totiž nemeckým médiám povedal, že projekt by mohol byť odložený pre prudko rastúce náklady na energie v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Northvolt zároveň oznámil, že zvažuje výstavbu novej továrne aj v Severnej Amerike, buď v USA alebo Kanade. Rozhodnutie by malo padnúť v nasledujúcich mesiacoch, povedal hovorca Northvolt Anders Thorv agentúre AFP. Stimulom pre túto investíciu je vyššie spomenutý masívny americký programu zelených investícií na zníženie inflácie (Inflation Reduction Act, IRA), ktorý výrazne znervóznil Európu, pretože odlákava do zámoria významné investície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #elektromobilita #Gigafactory #výroba batérií #gigafabrika #Northvolt #baterkáreň
Články podľa značiek