Volvo a Polestar prepúšťajú. Nové elektromobily budú meškať

Vlajkové lode oboch automobiliek - Volvo EX90 a Polestar 3 sa oneskoria. Oficiálnym dôvodom sú pretrvávajúce problémy so softvérom.

17.05.2023 12:00
Polestar 3 - 2022 Foto:
Výroba modelu Polestar 3 sa zatiaľ odkladá.
debata

O Polestare sme písali ako o jednom z najnádejnejších výrobcov elektromobilov do budúcnosti, no vyzerá to tak, že spoločnosť, ktorá má rovnakých čínskych majiteľov ako Volvo, sa ocitla v problémoch. Aktuálne totiž oznámila, že počet svojich zamestnancov zníži o desať percent percent. To značí nielen prepustenie 300 súčasných pracovníkov, ale aj zastavenie náboru ďalších 500, ktorí mali prísť do Polestaru v priebehu tohto roku. Zároveň spoločnosť oznámila, že znižuje prognózu počtu vyrobených áut v tomto roku takmer o štvrtinu

Polestar sa tak pripája k sesterskej značke Volvo. Tá už skôr oznámila, že vo Švédsku prepustí približne 1 300 zamestnancov v kanceláriách, keďže potrebuje výraznejšie znížiť náklady. Obe automobilky zároveň oznámili aj ďalšiu nepríjemnú správu – odkladajú spustenie výroby svojich nových plne elektrických vlajkových lodí. V oboch prípadoch ide o SUV, pri Volve je to model EX90, pri Polestare model s jednoduchým označením 3. Odôvodnili to pretrvávajúcimi problémami s vývojom softvéru.

Ford - výroba Čítajte viac Ford už prepúšťa. Kvôli elektromobilom príde v Európe o prácu 3 800 ľudí

„Vzhľadom na tvrdšiu ekonomickú klímu je pre nás ťažké kompenzovať absenciu výroby modelu Polestar 3 navýšením výroby Polestaru 2,“ povedal finančný riaditeľ značky Polestar Johan Malmqvist na minulotýždňovej tlačovej konferencii. „To nás spolu s vysokou neistotou na trhu viedlo k zníženiu objemu výroby.“

Polestar aktuálne očakáva v roku 2023 60 000 až 70 000 vyrobených áut, v porovnaní so skoršou prognózou približne 80 000 kusov. Minulý rok Polestar vyrobil vyše 51 000 áut. Generálny riaditeľ Polestar Thomas Ingenlath v tej súvislosti uviedol, že spoločnosť „podniká potrebné kroky na svoje posilnenie“ už v blízkej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #elektromobilita #Volvo EX90 #Polestar 3
Články podľa značiek