Šok: Honda končí s výrobou slávnych benzínových kosačiek

Honda je jedným z najznámejších výrobcov kosačiek na trávu. Teraz však oznámila, že s ich produkciou skončí na jeseň 2023. Ničím ale nenaznačila, že by tie benzínové plánovala nahradiť elektrickými.

16.05.2023 14:00
debata (2)
Benzínové kosačky na trávu patria k Honde tak... Foto: Honda
Honda - kosačka na trávu Benzínové kosačky na trávu patria k Honde tak ako motorky či autá. Od jesene to však bude minulosť. Dôvodom sú hlučnosť a emisie.

Svet sa asi zbláznil. Honda je nielen jedným z najznámejších výrobcov benzínových kosačiek na trávu, ale aj výrobcom jedných z najlepších kosačiek. Potvrdzujú to mnohé testy. Napriek tomu sa táto divízia japonskej firmy stane minulosťou. Pritom červené kosačky na trávu patria k Honde roky tak, ako autá či motorky. Už v októbri 2022 však Honda oznámila, že od septembra 2023 skončí produkciu benzínových kosačiek. Na tom by nebolo nič až tak zvláštne, ak by naznačila budúcnosť. To sa však nestalo. Potvrdila zatiaľ len to, že predaj bude pokračovať do roku 2024, kým sa vyrobené produkty nepredajú.

„Rozhodnutie skončiť výrobu kosačiek na trávu je výsledkom trhových síl, ako sú prísnejšie environmentálne predpisy, meniace sa preferencie zákazníkov a naše zameranie na rastúce ziskové produkty v portfóliu. Honda bude pokračovať v predaji zvyšku svojho produktového radu na trávniky a záhradu a energetických produktov priemyselného typu, ako sú motory GX, generátory a vodné čerpadlá, a bude pokračovať v podpore svojich služieb a operácií s náhradnými dielmi,“ vysvetlila Honda svoje rozhodnutie. Nad benzínovými kosačkami vyniesli ortieľ smrti emisie a hluk.

Honda Mean Mower V2 - 2019 Čítajte viac Honda Mean Mower V2: Najrýchlejšia kosačka zvládne 243 km/h!

Ak však čakáte vyhlásenie, že Honda nahradí benzínové kosačky elektrickými, čakáte márne. Žiadnu novú elektrickú platformu pre kosačky zatiaľ nepredstavila ani neohlásila. Závod Honda Power Equipment v Swepsonville v Severnej Karolíne, kde kosačky vyrábala, preorientuje už budúci rok na výrobu terénnych štvorkoliek. Celkom tomu nerozumieme. Honda síce mala počas celosvetovej pandémie problémy s výrobou kosačiek, ale tieto sa nelíšili od problémov konkurencie. Po prestávke v marci 2020 ich produkcia opäť nabehla. Našťastie svoje povestné benzínové motory bude dodávať iným výrobcom kosačiek naďalej.

Čo však na to „armáda“ priaznivcov kosačiek Honda? Jeden z nich na webe ProTool Reviews napísal. „Prečo by ste prestávali robiť niečo, v čom ste najlepší? Mýlia sa, keď si myslia, že ľudia chcú elektrické kosačky, rovnako ako si výrobcovia automobilov myslia, že chceme elektrické autá. Nechceme ich. Len čo si ich ľudia vyskúšajú, uvedomia si, že toho veľa nedokážu. Nehovorte nám, čo máme chcieť. Mám kosačku Honda a nič ju neprekoná, na elektrinu ani na benzín. Honda, prosím, prehodnoť ešte toto rozhodnutie,“ nabáda Hondu majiteľ kosačky, ktorý si hovorí Ken.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Články podľa značiek