VIDEO: Takto českí policajti PIT manévrom zastavili vodiča unikajúceho z Nemecka

Policajti predviedli pri chytaní zlodeja unikajúceho z Nemecka ukážkový PIT manéver, navyše na ideálnom mieste.

17.05.2023 14:00
pit policia Foto:
Českí policajti zastavili nemeckého zlodeja ukážkovým PIT manévrom.
debata

PIT manéver je policajná technika na zastavenie unikajúceho vozidla, o ktorej sa píše pomerne často. Túto skratku možno rozšifrovať ako Pursuit Immobilization Technique. Predstaviť si tento manéver nie je vôbec ťažké, navyše je predmetom videa v tomto článku.

V jednoduchosti ide o to, že na vhodnom mieste policajné auto zľahka „ťukne“ zboku do pravej alebo ľavej zadne strany unikajúceho vozidla, ktoré sa vzápätí dostane do hodín, vodič nad ním stratí kontrolu a policajná naháňačka končí buď vo zvodidlách alebo v priekope.

Vyzerá to takto pomerne jednoducho, v praxi je to však komplikovanejšie a tento spôsob zastavovania vozidla má niekoľko obmedzení. Cesta musí byť dostatočne široká, okolitá prevádzka nesmie byť hustá a prenasledované vozidlo by nemalo byť SUV ani dodávka (pri nich hrozí prevrátenie auta s rizikom vážneho zranenia posádky). Z rovnakého dôvodu sa nesmie takto zastavovať osobné auto idúce príliš rýchlo.

Českí policajti na videu tento manéver predviedli ukážkovým spôsobom, navyše na ideálnom mieste, kde nikoho neohrozili a bolo takmer isté, že sa podarí. A čo sa vlastne stalo? Ako uvádza web krimi-plzen.cz, v pondelok 8. mája krátko po pol desiatej ráno sa na policajtov na Sokolovsku obrátili kolegovia z Nemecka so žiadosťou o pomoc pri prenasledovaní vozidla Alfa Romeo, ktorého vodič v Bavorsku odmietol zastaviť pri cestnej kontrole a začal unikať cez hranice do Česka.

„Unikajúci vodič prešiel na územie Českej republiky, kde na diaľnici D6 vyšiel zjazdom smerom na Dolný Rychnov, zatiaľ čo policajti ho prenasledovali a snažili sa ho za použitia výstražného a zvukového zariadenia s nápisom "STOP POLICIE“ zastaviť. Vodič vozidla ale na opakované výzvy nereagoval a ďalej pokračoval v nebezpečnej jazde, pri ktorej ohrozoval nielen chodcov, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky,“ popísal prípad tlačový hovorca polície.

V Sokolove potom vodič nerešpektoval svetelné zariadenia a riskantnou jazdou prešiel okrem iného aj kruhový objazd v protismere. „Pretože svojou nebezpečnou a bezohľadnou jazdou opakovane ohrozoval bezpečnosť ostatných účastníkov prevádzky, policajti sa rozhodli využiť oprávnenie na zastavenie vozidla, pričom vyčkali na vhodný úsek pozemnej komunikácie a neprítomnosť ďalších účastníkov cestnej premávky. Následne využili donucovací prostriedok na násilné zastavenie automobilu a pomocou ochranného rámu vozidlo zastavili," pokračoval hovorca českej polície.

To zastavenie vykonali práve pomocou PIT manévru. Auto po ňom skončilo v zábradlí, ktoré ho spoľahlivo zastavilo bez toho, aby došlo k ohrozeniu nezúčastnených osôb. Ukázalo sa, že vodič síce nemal v krvi alkohol a ani drogy, mal však zákaz šoférovať a auto bolo plné ukradnutých vecí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #policajná naháňačka #PIT manéver #českí policajti #zastavenie vozidla
Články podľa značiek