Suzuki opäť medzi elitou: Toto je 15 slovenských SUV bestsellerov v roku 2023

O titul kráľa v kategórii SUV a crossoverov tvrdo bojujú Hyundai Tucson a Škoda Kamiq. Do prvej desiatky sa po dlhšom čase prepracoval aj S-Cross od Suzuki.

18.05.2023 06:00
Suzuki-S-Cross-2022-1600-1d Foto:
V top 15 sú po prvých štyroch mesiacoch v medziročnom porovnaní najväčšími skokanmi Suzuki SX4 S-Cross (na obrázku) a Kia Xceed.
debata (2)

Po prvých štyroch mesiacoch roku 2023 aj naďalej zostáva kategória SUV a crossoverov najsilnejšou na slovenskom trhu. Pre názornosť – od januára do apríla tohto roku sa celkovo na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) zaregistrovalo 29 047 nových áut v kategórii M1. Z toho bolo 15 477 SUV a crossoverov, čo značí že v tomto roku majú zatiaľ na trhu vyše 50-percentný podiel.

Inak povedané – aj napriek zdražovaniu a vysokej inflácii je v podstate každé druhé predané auto na Slovensku práve SUV alebo crossover. V medziročnom porovnaní ich podiel dokonca stúpol približne o tri percentá.

Škoda - odstavené autá Čítajte viac Škoda opäť ‘na koni‘. Toto sú najpredávanejšie autá za apríl a štyri mesiace

V top 15 SUV a crossoverov na Slovensku má najväčšie – štvornásobné – zastúpenie Toyota (Yaris Cross, Corolla Cross, RAV4 a CH-R). Po tri modely v nej majú Kia a Škoda. Naďalej v nej nefiguruje žiadne francúzske auto, ak teda nerátame Daciu Duster na 6. mieste, ktorú však považujeme za rumunskú automobilku. Pokiaľ ide o porovnanie Ázia verzus Európa, vyhráva zatiaľ Ázia a to v pomere 9:6.

Oproti prvým štyrom mesiacom minulého roku sa do prvej pätnástky prepracovala jedna úplná novinka, ktorá sa v minulom roku ešte nepredávala – Toyota Corolla Cross a dve Kie: Xceed, ktorému pred rokom patrilo až 20. miesto a Stonic, ktorý bol na 18. priečke. Aspoň dočasne z neho vypadli dva Volkswageny – Tiguan a T-Roc a po vyše roku aj SsangYong Korando, ktorý skončil tesne za prvou pätnástkou.

Toyota-Yaris-2020-1600-19 Čítajte viac Najpredávanejšie malé autá na svete. Sandero porazilo Polo, dominuje Yaris

V medziročnom porovnaní sú najväčšími skokanmi Kia Xceed a Suzuki SX4 S-Cross, ktoré si polepšili o sedem miest. Najviac putovala nadol Toyota RAV4, ktorá sa pred rokom prepracovala dokonca na tretie miesto, aktuálne jej však patrí deviata priečka. Je zároveň v medziročnom porovnaní v prvej pätnástke jediným modelom, ktorému klesli predaje.

Pokiaľ ide o základné ceny, najdrahším modelom z prvej pätnástky je Toyota Corolla Cross (31 090 eur) a len s malým odstupom za ňou nasleduje Škoda Kodiaq (30 850 eur). Po cenových úpravách smerom nadol si v rebríčku výrazne polepšil Volkswagen T-Roc (19 190 eur, 14. priečka), ktorý sa z pohľadu ceny tesne priblížil Škode Kamiq (18 160 eur, 2. priečka) a mimoriadne populárnej Toyote Yaris Cross (18 790 eur, 4. priečka).

Na nasledujúcej strane nájdete kompletný rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku s počtami predaných kusov, základnou cenou a medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek