Tak predsa, Mazda plánuje kupé s Wankelom. RX-8 však nečakajte

Mazda oživila výrobu Wankelovho motora v plug-in hybridnom SUV MX-30. Podobne to môže byť aj s novým kupé, ktoré si patentovala.

18.05.2023 12:00
debata (1)
Po Mazde MX-30 R-EV sa má Wankelov motor... Foto: Mazda
Mazda - patent hybridného Wankelu 2023 Po Mazde MX-30 R-EV sa má Wankelov motor objaviť aj v športovom kupé.

Hoci aj Mazda plánuje nové elektromobily, spaľovacím motorom ostáva verná. A to spôsobom, ktorý nemá v časoch elektrifikácie obdobu. Spomeňme novú generáciu radových 6-valcov s objemom 3,0 až 3,3 litra pre luxusné SUV CX-60 a CX-90 alebo reinkarnovaný wankel v elektrickej Mazde MX-30 R-EV, kde slúži ako predlžovač dojazdu.

Mazda MX-30 R-EV - 2023 Čítajte viac Mazda odhalila fascinujúce detaily o novom Wankeli. Ukrýva aj elektromotor!

Vyrábať tento jednorotorový motor pre jediný model by však bolo nerentabilné, a tak sa chystá ďalší. A keďže Wankelov motor sa spája s legendárnym športovým kupé Mazda RX-8, asi neprekvapí, že aj plánovaná novinka zamieri týmto smerom. Aspoň podľa patentu, ktorý si nechala Mazda registrovať a na ktorý upozornil magazín The Drive.

Patent Mazdy odhaľuje, že hybridný pohon... Foto: Mazda
Mazda - patent hybridného Wankelu 2023 Patent Mazdy odhaľuje, že hybridný pohon využije Wankelov rotačný motor a trojicu elektromotorov.

Viac než samotná silueta je zaujímavý pohon. Vpredu umiestnený Wankel bude síce súčasťou hybridnej sústavy, ale dosť odlišnej v porovnaní s MX-30 R-EV. Do práce sa dajú až tri elektromotory. Dva indukčné v predných kolesách s výkonom 17 kW a jeden synchrónny za rotačným motorom s výkonom približne 25 kW. To všetko doplnia štyri moduly batérií za sedadlami.

Wankelov motpr bude pravdepodobne spojený so... Foto: Mazda
Mazda - patent hybridného Wankelu 2023 Wankelov motpr bude pravdepodobne spojený so zadnými kolesami. Elektromotory by mu mohli pomáhať.

Bežne majú pracovať s napätím 48 V, ale v prípade potreby sa prepnú do 96 V módu. To by malo prispieť k nízkej hmotnosti, nižšej cene a ľahšej údržbe. Vzhľadom na pomerne nízky výkon elektromotorov nie je vylúčené, že Wankel bude predsa len spojený s kolesami, pravdepodobne zadnými, a elektromotory sa budú starať len o dodávku dodatočného výkonu pri akcelerácii, a, samozrejme, o rekuperáciu.

Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV - 2023 Čítajte viac Mazda MX-30 R-EV: Wankel je späť! Ale len ako generátor

Otázkou ostáva, či bude táto technika využitá pri úplne novom kupé, alebo ju dostane ďalšia generácia legendárneho roadsteru MX-5, o ktorom sa už dnes vie, že sa nevyhne nejakej forme elektrifikácie. Menej pravdepodobné je, že by hybridný Wankel skončil pod kapotou luxusného GT, ktoré sa zatiaľ predstavilo len v podobe konceptu RX Vision. Na odpoveď si budeme musieť ešte počkať.

Mazda - patent hybridného Wankelu 2023
Mazda - patent hybridného Wankelu 2023
+1Mazda - patent hybridného Wankelu 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #wankelov motor #patent #Mazda RX-Vision
Články podľa značiek