Aké mýty kolujú o elektromobiloch? Majú svoje výhody, ale aj slabiny

Európska únia sa rozhodla, že mobilita budúcnosti je elektrická. Vývoj však ešte nepokročil natoľko, aby elektrické autá vo všetkom nahradili vozidlá poháňané spaľovacími motormi. Spotrebitelia sa tak musia zmieriť s kompromismi vo viacerých smeroch a môže sa stať, že pri uvažovaní nad svojím budúcim autom budú vychádzať z nesprávnych východísk.

22.05.2023 06:00
Elektromobilita Foto:
Na čom sa zhodnú asi všetci, je, že elektromobily nie sú všeliek.
debata (6)

Nariadenie Európskej únie, ktoré od roku 2035 zakazuje predaj nových áut so spaľovacími motormi, vyvoláva už teraz rozruch. Asi hlavným dôvodom je rýchlosť a razantnosť, ktorými bolo nové nariadenie schválené, pričom vývoj techniky elektrického pohonu nestíha tempu úradníckych nariadení.

V prvom rade by malo ísť o ochranu životného prostredia a tým aj zdravia ľudí. Na čom sa zhodnú asi všetci, je, že elektromobily nie sú všeliek. Aj keby hneď nahradili všetky osobné autá jazdiace na benzín alebo naftu, stále sa budú do ovzdušia vypúšťať emisie oxidu uhličitého z elektrární, priemyslu, poľnohospodárstva, lodnej dopravy a leteckej dopravy.

Elektromobily Čítajte aj V USA idú po krku elektromobilom. Začali ich zdaňovať

Kým v niečom sú elektrické autá prínosné už dnes, v iných oblastiach ekologicky zaostávajú a navyše nútia spotrebiteľov meniť paradigmy zmýšľania, čo nie je vždy prijímané kladne. Najčastejšie mýty o elektromobiloch a mobilite budúcnosti rozšírené v spoločnosti zosumarizovali novinári z nemeckého Auto Bildu, pričom uviedli argumenty, ktoré ich vyvracajú.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #elektromobilita #spaľovacie motory #spaľovacie autá
Články podľa značiek