Renault Rafale: Toto má byť návrat do ‘vyššej spoločnosti‘

Kombi a sedan Talisman sú už dávno minulosťou. Zastúpiť Renault v strednej triede má však čoskoro luxusné SUV-kupé. Poznáme jeho siluetu aj názov, ktorý odkazuje na prienik Renaultu s leteckým priemyslom.

22.05.2023 18:00
debata (1)
Nové SUV-kupé Rafale využije platformu CNF-CD,... Foto: Renault
Renault Rafale - 2023 Nové SUV-kupé Rafale využije platformu CNF-CD, ktorú už používa SUV Austral a jeho 7-miestna verzia Espace. Tentoraz by však mali byť zmeny v dizajne rozsiahlejšie.

Renault bol úspešný v segmente D možno v časoch výroby Renaultu 30, 25 či Safrane. Odvtedy veľa vody v prémiovom rybníku nenamútil. No opäť to skúsi. Tentoraz však už nie s limuzínou či kombi. Talisman, ktorý vydržal na linkách necelých sedem rokov, nahradí čímsi oveľa atraktívnejším – módnym SUV-kupé Rafale. Jeho ambície má naznačiť už samotný názov, ktorý pripomína prienik Renaultu s leteckým priemyslom, teda dnes už takmer zabudnutú kapitolu histórie. Len znalci letectva si asi spomenú na slávne francúzske stíhačky Rafale. Renault bol totiž už v dvadsiatych rokoch výrobcom leteckých motorov a v roku 1933 dokonca Louis Renault, mimochodom, vášnivý milovník letectva, kúpil francúzskeho výrobcu lietadiel Caudron.

Aj pohľad spredu naznačuje, že Rafale by nemalo... Foto: Renault
Renault Rafale - 2023 Aj pohľad spredu naznačuje, že Rafale by nemalo byť len jednoduchým derivátom Espace.

Neskôr vytvoril spoločnosť Caudron Renault a všetky lietadlá Caudron premenoval pomocou výrazov súvisiacich s vetrom. Z modelu C460 sa preto v roku 1934 stal Rafale (francúzsky „poryv“), z modelu C500 Simoun („simoon“, púštny vietor), z modelu C640 Typhon („tajfún“) a z modelu C714 Cyclone. Prvé lietadlo Rafale v histórii Caudron Renault bol jednomiestny pretekársky stroj. Bol navrhnutý na prekonávanie rekordov, pričom z neho vzniklo len niekoľko kusov. Napriek tomu sa zapísalo do histórie. Ikonickú podobu lietadla Caudron Renault Rafale navrhol Marcel Riffard. Tento geniálny letecký inžinier navrhoval pre Renault aj autá, napríklad Nervasport a Viva Grand Sport.

Renault Rafale si požičal názov z úžasného... Foto: Renault
Renault Rafale - 2023 Renault Rafale si požičal názov z úžasného pretekárskeho lietadla Caudron Renault Rafale, ktoré skonštruoval Marcel Riffard na prekonávanie leteckých rekordov.
Teraz sa mená Renault a Rafale opäť stretnú v podobe spomínaného SUV-kupé. Premiéra prebehne 18. júna na symbolickom mieste – počas medzinárodného leteckého veľtrhu v Le Burget. Finálny dizajn ešte Renault neodhalil, ale predstavu o ňom si môžeme spraviť vďaka zverejnenej siluete. Základom Rafale bude platforma CMF-CD, ktorú už používa SUV Austral a jeho predĺžená 7-miestna verzia Espace. Dizajnové zmeny by však mali byť tento raz rozsiahlejšie. Pod kapotou by sa mali objaviť hybridné motory. Buď nový 3-valec 1,2 so 48 V mild-hybridnou podporou (96 kW), alebo full-hybrid E-Tech s výkonom 147 kW. Vylúčené nie sú ani 4-valec 1,3 s výkonom 103 alebo 118 kW. S dieselom už nerátajte.
Renault Rafale - 2023
Renault Rafale - 2023
+2Renault Rafale - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Rafale
Články podľa značiek