Suzuki láme rekordy: Vlani dodala zákazníkom cez tri milióny áut

Počas uplynulého fiškálneho roka 2022 vzrástol celosvetový odbyt Suzuki už druhýkrát po troch rokoch poklesov, na vyše tri milióny áut.

22.05.2023 14:00
debata
Suzuki má za sebou rekordný rok. Jej závody... Foto: Suzuki
Suzuki - výroba Suzuki má za sebou rekordný rok. Jej závody doma aj vo svete vyrobili viac ako 3,2 milióna áut. Tri po sebe idúce poklesy za sebou sú tak minulosťou.

Za uplynulé ročné účtovné obdobie (apríl 2022 až marec 2023) vyrobili závody Suzuki spolu viac ako 3,2 milióna (3 210 490) vozidiel, čím dosiahli po troch rokoch poklesu už druhý rok za sebou rast, a to o 13,8 percenta. Výroba závodov Suzuki v Japonsku po štyroch rokoch poklesu prvýkrát narástla, a to o 13,7 percenta, na 954 151 osobných vozidiel. Domáca japonská produkcia medziročne vzrástla v dôsledku nárastu domáceho predaja aj exportu. Druhý rok za sebou zvyšovali produkciu aj závody Suzuki mimo Japonska – vlani o 13,8 percenta, na celkových 2 256 339 vozidiel. Zámorská výroba zasa rástla vo viacerých oblastiach vrátane Indie, ktorá za uvedené obdobie zaznamenala rekordne vysokú produkciu.

Suzuki-S-Cross-2022-1600-1d Čítajte viac Suzuki opäť medzi elitou: Toto je 15 slovenských SUV bestsellerov v roku 2023

Suzuki sa darí aj na Slovensku. Počas apríla zaujala táto japonská značka pozíciu desiatej najžiadanejšej, spomedzi štyroch desiatok značiek vozidiel dodávaných na Slovensko. V medziročnom porovnaní pritom zaznamenala za prvé štyri mesiace nárast odbytu o 43,01 percenta. To je najväčšie zvýšenie spomedzi pätnástich vedúcich značiek rebríčka Združenia automobilového priemyslu SR za uvedené obdobie. Podieľal sa na tom najmä enormný súpech SUV Suzuki S-Cross, ktoré si medziročne vylepšilo pozíciu až o sedem priečok. Na prvé dve miesta v rebríčku spoľahlivosti sa zasa aktuálne dostali modely Ignis a Vitara. Potvrdzuje to hodnotenie 155 modelov áut dvadsiatich značiek nemeckým autoklubom ADAC.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Suzuki #výroba áut
Články podľa značiek