‘Kia Chalenge‘ alebo ako ľahko ukradnúť Kiu s USB káblom. Tragikomická kauza končí

Minulý rok vzrástli v zámorí krádeže niektorých modelov Kia o stovky percent. Chýbali v nich totiž imobilizéry a mládež si z ich kradnutia urobila adrenalínový šport.

23.05.2023 16:00
Kia-Boyz-Documentary-With-USB
Z kradnutia Kií a Hyundai sí americkí tínedžeri urobili adrenalínový šport.
debata (9)

Minulý rok sa v zámorí dočkali nechcenej popularity automobilky Kia a Hyundai. Zásluhu na tom mali virálne videá z TikToku a skupina, prezývajúca sa „Kia Boyz“. Tí ukázali, ako jednoducho možno v USA ukradnúť autá Kia a Hyundai iba pomocou skrutkovača a USB kábla. A vyhlásili výzvu "Kia Challenge!, kde ich mali ostatní napodobniť.

Samozrejme, najprv sa musíte dostať do auta, napríklad rozbitím okna. Potom je už však takmer vaše. Stačí dať dole kryt spínacej skrinky a USB konektor vložiť do štrbiny. Následne ním otočíte rovnako ako s bežným kľúčom a motor naskočí. Je to také prozaické, že z kradnutia Hyundaiov si za Atlantikom začali robiť tínedžeri súťaže a svoje zábery zdieľať na sociálnych sieťach.

Ako „obľúbený šport“ to bolo, svedčia aj niektoré čísla. Napríklad V Los Angeles evidovali v roku 2022 85-percentný nárast krádeží vozidiel Kia a Hyundai v porovnaní s rokom 2021. V Chicagu vzrástol počet krádeží nižšie uvedených modelov viac ako deväťnásobne, pričom najmladší zlodej mal len 11 rokov. Zvlášť kritické to bolo v Milwaukee (kde výzva Kia Challenge vznikla), kde polícia zaregistrovala 2 640-percentný nárast krádeží.

Celú kauzu a spôsob kradnutí áut je popísaný (v angličtine) napríklad v tomto videu:

Do tohto momentu to ešte môže byť komické. Tragické je, že v naháňačkách s políciou podľa NHTSA (americký Národný úrad pre bezpečnosť cestnej dopravy) len od októbra 2022 zahynulo v ľahko ukradnutých modeloch Kia a Hyundai minimálne osem tínedžerov. Napríklad 23. októbra 2022 šesť tínedžerov vo veku 14 až 19 rokov ukradlo Kiu Sportage v Buffale v štáte New York. Štyria z tínedžerov zahynuli, keď následne s autom havarovali. Policajné oddelenie v Buffale potvrdilo, že krádež súvisela so smutne známou výzvou „Kia Challenge“.

A ktorých modelov sa konkrétne problém v USA týka? Pri značke Hyundai ide o Accent, Elantru, Konu, Santa Fe a Tucson, vyrobené medzi rokmi 2015 až 2021 a Veloster z rokov 2015 až 2018. pri Kii ide o Sorento a Optimu hybrid z rokov 2015 až 2016, Optimu, Forte, Rio, Sportage, Sedonu a Soul z rokov 2015 až 2021. Problém bol pritom banálny a súvisel so snahou Kie a Hyundaiu o znižovanie nákladov.

V USA, na rozdiel od Európy, nemajú totiž výrobcovia povinnosť inštalovať do áut imobilizéry, teda jednoduché elektronické zariadenie, ktoré odpája elektrické okruhy vozidla, pokiaľ neidentifikuje správny kľúč. Kým konkurencia nimi od roku 2015 vybavila svoje autá v 96 % produkcie, Hyundai a vlastne aj sesterská Kia, namontovali toto zariadenie iba do 26 % áut. A vyššie uvedené modely ho nemali, preto ich krádež bola „hračkou“ aj pre dospievajúcich.

Keďže automobilky sa k riešeniu situácie postavili „vlažne“, pričom Hyundai dokonca chcel, aby si bezpečnostný „upgrade“ problematických áut zákazníci zaplatili sami, nasledovala celá séria hromadných žalôb, ktorá sa však minula účinkom. Napokon celú vec zobrali do rúk prokurátori. Žalobu na juhokórejské automobilky spoločne podala v USA skupina generálnych prokurátorov z 23 štátov, čo je pomerne ojedinelá záležitosť. To už juhokórejský koncern prinútilo konať. Spoločnosti Kia a Hyundai vo februári oznámili, že ponúknu aktualizáciu softvéru pre 8,3 milióna vozidiel registrovaných v USA s cieľom ochrániť zákazníkov pred krádežami.

Zároveň sa obe automobilky dohodli, že zaplatia približne 200 miliónov amerických dolárov (185 miliónov eur), aby urovnali hromadnú žalobu týkajúcu sa nedostatočného zabezpečenia ich vozidiel proti krádežiam. Očakáva sa, že z dohody budú mať prospech majitelia asi deviatich miliónov vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #krádeže áut #Kia Challenge #Kia Boyz
Články podľa značiek