Trnavskí stredoškoláci postavili karbónový elektromobil. Idú s ním na eko-maratón

Trnavskí študenti si stanovili ako cieľ prejsť na 1 kWh viac než 176 kilometrov.

24.05.2023 12:00
foto 1 Shell Eko-marathon
Oproti modelu z minulého roka je nové vozidlo o 12 kg ľahšie a celé z karbónu.
debata

Študenti Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave navrhli a zostrojili vlastné vozidlo na batériový pohon a vyrážajú na preteky v úspornej jazde Shell Eco-marathon. Preteky sa konajú práve v tomto čase – 20. až 25. mája vo francúzskom Nogare.

Ide o preteky v úspornej jazde, v ktorej študentské tímy zo stredných a vysokých škôl navrhujú a zostrojujú vozidlá, ktorých cieľom je prejsť čo najviac kilometrov na jeden liter paliva či jednu kilowatthodinu elektrickej energie.

Pretekov sa zúčastní takmer 130 tímov z Európy a Afriky. Súťažiť budú v troch kategóriách: prototypy, Urban Concept (vozidlá, ktoré sa vo väčšej miere podobajú autám v bežnej premávke) a autonómne vozidlá. Študenti si môžu vybrať ako pohon klasický spaľovací motor (benzín, diesel, etanol), vodík alebo elektrinu. Trnavskí študenti budú súťažiť v kategórii prototypy s elektrickým pohonom.

Študenti sa s novým prototypom pokúsia pokoriť... Foto: Shell
foto 2 Shell Eko-marathon Študenti sa s novým prototypom pokúsia pokoriť školský rekord, prejsť na 1 kWh viac než 176 kilometrov.

Cieľom pretekov je prejsť čo najviac kilometrov na jeden liter paliva alebo jednu kilowatthodinu elektrickej energie. Rekord trnavskej školy z minulých rokov je 176 km/1 kWh.

Tento rok sa trnavský študentský tím na pretekoch predstaví už po šiestykrát. Pripravil si úplne nové vozidlo na batériový pohon. Oproti modelu z minulého roka je nové vozidlo o 12 kg ľahšie a celé z karbónu. Karoséria, predná aj zadná náprava sú vyrobené z karbónového plátna. Aj preto vozidlo váži len 29 kilogramov. Má tri kolesá, motor BLDC (bezkefový jednosmerný motor s permanentnými magnetmi) je vpletený do zadného kolesa a napájaný je 36 V lítiovým akumulátorom s kapacitou 11,6 Ah, čo zodpovedá batériám v elektrických bicykloch. Cieľom študentov je pokoriť školský rekord, teda dokázať prejsť na 1 kWh viac než 176 kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Shell Eco-marathon #Stredná priemyselná škola dopravná
Články podľa značiek