Ruskí zamestnanci UAZ-u štrajkovali za vyššie mzdy. Odviedla ich polícia

Pomery v ruskej automobilke UAZ pripomínajú stalinský režim. Štrajk zamestnancov bol hodnotený ako ohrozenie obranyschopnosti štátu.

23.05.2023 06:00
debata (67)
Namiesto rokovania so zamestnancami o zvýšení... Foto: UAZ
UAZ - výroba Namiesto rokovania so zamestnancami o zvýšení platov povolalo vedenie automobilky UAZ políciu.

Pomery v ruských automobilkách sú dramatické. Vyrábajú len zlomok toho, čo vyrábali pred februárom 2022. Po odchode západných partnerov a zavedení sankcií nemajú totiž potrebné súčiastky na montáž vozidiel. Aj preto schádzajú z liniek ruských podnikov len staršie modely, ktoré nie sú závislé od súčiastok zahraničných dodávateľov. I to len vďaka tomu, že Rusko povolilo produkciu zjednodušených modelov bez ABS, airbagov či katalyzátorov. Platí to aj pre UAZ (Uljanovský automobilový závod), ktorý produkuje morálne zastarané modely UAZ Hunter a UAZ Buchanka, oba vyvinuté ešte v šesťdesiatych rokoch. No ani tu nejde všetko tak, ako by si „putinomika“ priala.

Ako uvádza Moscowtimes.nl, 17. mája vstúpili zamestnanci podniku do štrajku. Výrobná linka sa z tohto dôvodu zastavila hodinu pred ukončením zmeny. Zamestnanci sa štrajkom dožadovali zvýšenia miezd s tým, že dostávajú príliš málo v porovnaní s inými podnikmi v regióne Uljanovska. Vedeniu podniku poslalo asi 50 pracovníkov list, ktorý sa objavil na ruskej sociálnej sieti Telegram na účte Baza. Podľa toho istého zdroja dostávajú zamestnanci mesačný plat 20 000 rubľov, čo je 171 eur. Žiadali plat 110 rubľov za hodinu (0,94 €) a tiež zmenu odseku zmluvy, ktorý obsahoval vágnu formuláciu „s prihliadnutím na finančné možnosti“. Šéfovi podniku Alexejovi Spirinovi dali na odpoveď desiatich dní, do ďalšieho stretnutia zamestnancov 1. júna.

Kama Atom - 2023 Čítajte viac Vtip roka: Rusi predstavili nový elektromobil Atom. Preraziť s ním chcú aj v Číne

Odpoveď však prišla okamžite. A iste nie taká, akú si predstavovali. Podľa zdroja, ktorý bol svedkom následných udalostí, došlo k odvedeniu siedmich zamestnancov na policajnú stanicu Zasvijažského regiónu. Dôvodom takéhoto postupu mal byť fakt, že podnik UAZ je považovaný v čase rusko-ukrajinského konfliktu za podnik vojenskopriemy­selného významu. „Sabotáž výroby vo vojenskopriemy­selnom komplexe nie je vtip. V dnešnej realite nie je možné jednoducho ohroziť výkon obrany štátu,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Vedenie podniku nazýva udalosti, ktoré sa odohrali, „plánovaným stretnutím s pracovníkmi,“ a popiera skutočnosť, že by v závode došlo k nepokojom. Len pre zaujímavosť. Portál platy.sk uvádza, že priemerná mzda zamestnancov v automobilovom priemysle na Slovensku sa pohybuje v rozmedzí od 1 091 eur, čo sú nízke mzdy, až do 2 105 eur, ktoré sú považované za vysoké mzdy. Reálne však môžu byť platy ešte vyššie. V posledných mesiacoch sa navyše zástupcom zamestnancov podarilo vyjednať zvýšenie miezd alebo špeciálne odmeny, ako reakciu na infláciu. Týka sa to bratislavského Volkswagenu, Kie v Žiline, Stellantisu v Trnave aj Jaguaru a Land Roveru v Nitre.

Lada Niva Čítajte viac Toto je pravdivá správa o ruskom autopriemysle. ‘Je mŕtvy,‘ tvrdí ruský expert

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #štrajk #Uaz
Články podľa značiek