Lexus GX: Luxusný off-road má prísť čoskoro. Predchodcu nahradí po 13 rokoch

Lexus avizuje skorý príchod novej generácie off-roadu GX. Pôjde o veľkú premiéru, pretože ten súčasný má na konte už 13 rokov.

23.05.2023 18:00
debata
Snímka detailu prednej časti naznačuje poriadne... Foto: Lexus
Lexus GX - 2023 Snímka detailu prednej časti naznačuje poriadne „kubistický“ dizajn, ako aj zachovanie vretenovej masky.

Lexus je v dobrej kondícii. Vlani predstavil novú generáciu kompaktného RX, nasledoval elektrický RZ450e a pred pár dňami sa pochválil aj superluxusným SUV LM. To však nie je koniec jeho ofenzívy. Tento rok chystá ďalšie dve novinky. Model TX, ktorý bude luxusným derivátom Toyoty Grand Highlander, a drsný off-road GX. Najmä v druhom prípade je na generačnú výmenu najvyšší čas. Súčasný GX má totiž na konte už 13 rokov kariéry, hoci s viacerými aktualizáciami. Asi neprekvapí, že so svojím predchodcom nebude mať naozaj nič spoločné.

Lexus LM - 2023 Čítajte viac Lexus LM: Dizajnom desí, prepychom šokuje

Nový GX stojí na moderných základoch, teda na platforme TNGA-F, vo verzii s rámovým podvozkom, ktorá je základom novej Toyoty Land Cruiser, ale aj pikapu Tundra a väčšieho Lexusu LX. Bohužiaľ, viac o očakávanom Lexuse GX automobilka neprezradila. Vystačiť si musíme s dvoma snímkami, ktoré zachytávajú dizajn predných a zadných svetiel. Je zrejmé, že podobne ako LX dá aj GX prednosť pred oblými tvarmi hranám. Tie sa k drsnému off-roadu naozaj hodia.

Vzadu by mali byť svetlá spojené diódovou lištou. Foto: Lexus
Lexus GX - 2023 Vzadu by mali byť svetlá spojené diódovou lištou.

Pod kapotou by sme už nemali nájsť 8-valce, ale hybridnú sústavu i-Force Max s dvakrát preplňovaným 6-valcom a elektromotorom v 10-stupňovej prevodovke. V pikape Tundra má výkon 320 kW a krútiaci moment 790 Nm. Premiéra GX má termín 9. júna. Či sa však GX dostane aj do Európy, nie je zatiaľ známe. No vzhľadom na to, že sa zmienka o GX objavila na európskych mediálnych stránkach Lexusu, a tiež vzhľadom na to, že GX počíta s hybridnou sústavou, a teda s nízkymi emisiami, to nie je vylúčené.

Lexus ES 300h (2023) Čítajte viac Test: Lexus ES 300h - luxusná limuzína s prekvapivo nízkou spotrebou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lexus #Lexus GX
Články podľa značiek