Toyota predstavila revolučné sedadlá. V Supre ich ale nenájdete

Červená koža a dizajn ako zo sci-fi filmu. Tak vyzerajú nové sedadlá IsoDynamic Sport Seats od Toyoty. Asi by ste ich čakali kdesi v Supre, lenže omyl. Určené sú pre pikap Tacoma.

25.05.2023 12:00
debata
Sedadlá IsoDynamic Sport Seats vyzerajú ako... Foto: Toyota
Toyota Tacoma TRD Pro - 2023 Sedadlá IsoDynamic Sport Seats vyzerajú ako produkt vesmírneho priemyslu. Sú však určené pre drsný pikap Tacoma.

Sedadlá áut prešli obrovským vývojom. Sú elektricky nastaviteľné, vyhrievané, ventilované a občas aj masážne. Pri športových autách si zas môžete vybrať ultraľahké monokokové sedadlá, ktoré vás podržia v zákrute. Teraz však prišla Toyota s čímsi neuveriteľným – so sedadlami IsoDynamic Sport Seats. A napriek prívlastku Sport nemieria do Supry ani do kupé GR86. Toyota si dala tú prácu, aby ich ponúkla v americkom pikape Tacoma, presnejšie v ultimatívnej verzii TRD Pro. V čom sú iné? Spredu si až na červenú kožu veľa nevšimnete, ale pohľad zozadu je naozaj fascinujúci.

Predné sedadlá majú po  štyri tlmiče. Každý... Foto: Toyota
Toyota Tacoma TRD Pro - 2023 Predné sedadlá majú po štyri tlmiče. Každý tlmí rázy v inej osi. V teréne to príde vhod.
Gil Pratt - šéf výskumu Toyoty Čítajte viac Toyota investuje do batérií ako ‘šialená‘, ale elektromobily považuje za riziko

Nájdete tu „exoskelet“ technológií, akoby z vesmírnej lode. Nachádzajú sa tu dva horizontálne a dva vertikálne umiestnené tlmiče (olej-vzduch). Všetky nastaviteľné pomocou otočných ovládačov a k tomu s tlakomerom, ktorý ukazuje zvolený tlak – od 60 psi do 170 psi, Jeden z vertikálnych tlmičov tlmí priečne rázy a druhý tie vertikálne. Horizontálne tlmiče zas redukujú pozdĺžne náklony. A prečo to všetko? A prečo v pikape? Pri jazde v teréne majú sedadlá chrániť posádku pred zbytočným preťažením. Zvyšuje to nielen pohodlie, ale aj bezpečnosť, pretože táto technológia redukuje únavu. Ak by vám však prílišný komfort prekážal, stačí otočiť binárnym ovládačom a funkcia tlmičov sa deaktivuje. Jednoducho prepnete z režimu “off-road“ na režim “cesta“.

Tlak v tlmičoch možno regulovať. Nechýbajú ani... Foto: Toyota
Toyota Tacoma TRD Pro - 2023 Tlak v tlmičoch možno regulovať. Nechýbajú ani tlakomery.
Toyota GR Supra iMT - 2022 Čítajte viac Neuveriteľné. Toyota vyvíja manuál pre výkonné hybridy

Toyota sľúbila poskytnúť aplikáciu, aby posádka vedela so sedadlami pracovať. Nová technológia má len jednu nevýhodu. Karbónový skelet na zadných sedadlách zmenšuje priestor pre kolená cestujúcich vzadu. Zaujímavé je, že sedadlá IsoDynamic Sport Seats vyvinula Toyota výhradne vo vlastnej réžii a neobrátila sa na klasických dodávateľov sedadiel ako Recaro. Muselo to stáť dosť peňazí, najmä vzhľadom na skutočnosť, že tieto sedadlá sú určené zatiaľ pre jeden model a len pre jeho najvyššiu úroveň. Uvidíme, aké ďalšie plány s nimi Toyota má.

Toyota Tacoma TRD Pro - 2023
Toyota Tacoma TRD Pro - 2023
+4Toyota Tacoma TRD Pro - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #sedadlá #Toyota Tacoma
Články podľa značiek