ACEA: Náklady na Euro 7 budú 10-krát vyššie, ako tvrdí Brusel

Európske združenie výrobcov áut ACEA informovalo, že odhad Európskej komisie o vplyve Euro 7 na cenu áut je absolútne mylný. A to na základe analýzy poradenskej spoločnosti Frontier Economics. Výroba áut zdražie minimálne o 1 800 eur. Pre kupujúcich však ešte viac.

25.05.2023 16:00
debata
Ak by Euro 7 vstúpilo do platnosti, ceny... Foto: ADAC
ADAC - test NOx Ak by Euro 7 vstúpilo do platnosti, ceny osobných a malých úžitkových áut by sa zvýšili minimálne o 1 800 eur.

Navrhované emisné predpisy Euro 7 povedú k dodatočným nákladom pre výrobcov áut, ktoré sú až 10-krát vyššie ako prognózy Európskej komisie, uviedlo to Európske združenie výrobcov áut ACEA s odvolaním sa na novú štúdiu. Priame náklady na benzínové autá a dodávky, vrátane typového schválenia, investícií a nákladov na vybavenie, aby splnili normu Euro 7, by podľa štúdie poradenskej spoločnosti Frontier Economics predstavovali 1 862 eur na vozidlo, čo je desaťnásobok v porovnaní s odhadom Komisie, ktorá náklady vypočítala len na 184 eur!

Martin Hrdlička - šéf vývoja motorov Škoda Čítajte viac VIDEO: Špičkový motorár o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Priame náklady na autobusy a nákladné autá by boli ešte oveľa vyššie – 11 707 eur na vozidlo v porovnaní s odhadom Komisie, ktorá tvrdila, že to bude len 2 765 eur, uviedla štúdia. To ale hovoríme len o nákladoch na strane výrobcov. Podľa ACEA bude zvýšenie cien pre konečných spotrebiteľov a spoločnosti nakupujúce vozidlá ešte vyššie. „Európsky automobilový priemysel sa síce zaviazal k ďalšiemu znižovaniu emisií, ale návrh Euro 7 jednoducho nie je správny spôsob, ako to urobiť, pretože by mal extrémne nízky efekt na životné prostredie pri extrémne vysokých nákladoch,“ uviedla generálna riaditeľka ACEA Sigrid de Vries vo vyhlásení.

Výfuk, emisie Čítajte viac Z Euro 7 sa stáva zdrap papiera. Osem krajín chce normu zablokovať

Výrobcovia áut navyše už dlhšie tvrdia, že nové emisné predpisy sú príliš nákladné a zbytočné v čase, keď automobilky investujú desiatky miliárd eur do elektrických vozidiel s nulovými emisiami. Európska komisia oponuje, že nariadenia sú potrebné na zníženie škodlivých emisií a zabránenie opakovaniu emisného škandálu koncernu Volkswagen z roku 2015. Euro 7 by malo platiť od júla 2025 pre osobné autá a v polovici roku 2027 pre nákladné autá a autobusy. Okrem sprísnenia pravidiel v oblastí emisií výfukových plynov má Euro 7 bojovať aj proti časticiam emitovaným z bŕzd a pneumatík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ACEA #emisie áut #Euro 7 #zdražovanie áut
Články podľa značiek