Česi chcú povinné prilby pre všetkých cyklistov. Možno zmenia aj pravidlá ich obchádzania

Ak by sa zaviedla povinná prilba, ľudí by to odrádzalo od zdraviu prospešného pohybu, oponujú zástupcovia českých cyklistov.

01.06.2023 12:00
cykista, bicykel, bicyklovanie, cyklistika,... Foto: ,
Českí cyklisti by mali mať povinnosť jazdiť po cykloceste tam, kde je vybudovaná. Nepáči sa im to, pretože "cesty predsa nie sú len pre autá". (ilustračné foto)
debata (6)

Poslanci u našich západných susedov sa aktuálne zaoberajú zásadnou úpravou bodového systému, platného bez väčších zmien už 17 rokov. V rámci pripravenej novely zákona o cestnej premávke by sa mal zjednodušiť, sprísnia sa sankcie za najzávažnejšie priestupky a zmiernia za drobné.

Novela zavádza iba tri sadzby bodov podľa závažnosti, a to 6, 4 a 2 body, oproti terajším piatim rôznym sadzbám. Pri závažných priestupkoch sa zvyšujú sadzby blokových pokút na mieste, ktoré už nebudú môcť byť len symbolické. V správnom konaní sa zvyšujú horné hranice sadzieb pokút, tak aby bolo možné prihliadnuť na vysoko nebezpečné správanie v cestnej premávke. Viac sme o pripravovaných zmenách písali v tomto článku:

policie Čítajte viac Slovenský bodový systém vraj bude ako český. Toto sú hroziace sankcie a pokuty

Česká poslankyňa Zuzana Ožanová (Ano) v rámci balíku poslaneckých dodatkov k tomuto zákonu navrhla tri zmeny, ktoré sa týkajú cyklistov a ktoré vzbudili veľkú pozornosť. Prvou zmenou je zrušenie vlani zavedenej – a veľmi diskutovanej – povinnosti predbiehať cyklistu s odstupom 1,5 metra. Alternatívne poslankyňa navrhuje zachovať túto povinnosť len „na cestách a miestnych komunikáciách“. Ďalej navrhuje, aby na bicykli museli všetci povinne jazdiť v prilbe (dnes musia len neplnoletí). Treťou zmenou je úprava paragrafu 57 súčasného zákona o povinnostiach cyklistov tak, aby v miestach, kde vedie paralelná cyklotrasa, boli cyklisti povinní jazdiť po nej a nie spolu s autami po ceste pre motorové vozidlá.

Najmä tretia zmena vyzerá pomerne logicky a prispela by aj k väčšej bezpečnosti samotných cyklistov. Tí však razantne odmietajú všetky tri návrhy. Argument, ktorý pre denník Respekt použil v súvislosti s povinnosťou cyklistov jazdiť po cyklocestách právnik a cyklista Tomáš Kindl, ktorý pomáhal presadiť povinný 1,5-metrový odstup pri predbiehaní znie naozaj zaujímavo: „Cyklocesty predsa nevznikajú pre to, aby cesty zostali len pre autá,“ tvrdí s tým, že ak by cyklisti jazdili len po cyklocestách, ohrozovali by chodcov.

kolobezka Čítajte viac Koniec anarchie: Toto je 10 základných pravidiel pre jazdu na elektrokolobežke

Rovnako zaujímavé je aj jeho odôvodnenie, prečo by nemala byť zavedená povinná prilba pre všetkých cyklistov. „Helma môže znížiť riziko niektorých následkov nehody, ale pre celkové zdravie populácie je výrazne prospešnejšie, keď použitie helmy necháme na slobodnom rozhodnutí každého a nikoho od pohybu neodrádzame…,“ tvrdí Kindl pre český Respekt s tým, že helma by spôsobovala problémy aj pri zdieľaných bicykloch.

Vyzerá to tak, že zástupcovia českých cyklistov nadobudli presvedčenie, že obmedzovať autá kvôli ich bezpečnosti je úplne samozrejmé a správne, avšak obmedzovať cyklistov kvôli bezpečnosti ich samých a aj ostatných je absolútne neprijateľné. Nepripomína vám to niečo? Uvidíme, ako sa k týmto návrhom postavia českí poslanci…

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #povinnosti cyklistov #povinná prilba #cyklocesty
Články podľa značiek