Lexus LBX: Malé SUV je na spadnutie. Bude to luxusný Yaris Cross?

Už 5. júna predstaví Lexus svoje najmenšie SUV. Darí sa mu však stále tajiť dizajn aj techniku. Vylúčený nie je ani čistý elektromobil.

30.05.2023 18:00
debata
Predná časť LBX dostane úzke svetlá a typickú... Foto: SHUTTERSTOCK, Lexus
Lexus LBX - 2023 Predná časť LBX dostane úzke svetlá a typickú vretenovú masku.

Už vlani v septembri sa začalo šuškať o novom malom SUV Lexusu. Logicky by malo ísť o súrodenca Toyoty Yaris Cross, ktorá je postavená na platforme TNGA-B. Veď práve technika Toyoty umožňuje prémiovej divízii vstúpiť do nižších segmentov. LBX by sa tak zaradilo pod súčasné najmenšie SUV Lexus UX. Mnoho vecí je však stále záhadou. Napríklad už samotný názov. Lexus totiž nezvykne označovať svoje modely troma písmenami. Výnimkou je exotický superšport LFA a autá zo športovej línie, ktoré sú „okorenené“ dodatočným písmenom F.

Zadné svetlá vytvoria diódovou linkou výrazný... Foto: SHUTTERSTOCK, Lexus
Lexus LBX - 2023 Zadné svetlá vytvoria diódovou linkou výrazný svetelný podpis.
Lexus GX - 2023 Čítajte viac Lexus GX: Luxusný off-road má prísť čoskoro. Predchodcu nahradí po 13 rokoch

Americký portál Lexus Enthusiast špekuluje, že označenie LBX by mohlo byť skratkou slov Lexus Battery Crossover. Lenže Toyota Yaris Cross elektrický pohon nemá. Buď ju poháňa 3-valec 1,5 Dynamic Force, alebo jeho hybridná verzia. Takže sa núka aj to, že B označuje segment malých áut. Lenže ako vieme, Toyota aj Lexus chcú priviesť na svet v dohľadnom čase niekoľko desiatok elektromobilov. Scenár malého elektrického crossovera tak ešte nie je celkom vylúčený. Hádanka bude rozlúštená už o pár dní, špekulovať viac nemá význam.

Takto si predstavuje LBX ruský ilustrátor... Foto: SHUTTERSTOCK, Nikita Chuicko
Lexus LBX - 2023 Takto si predstavuje LBX ruský ilustrátor Nikita Chuicko.
Lexus LM - 2023 Čítajte viac Lexus LM: Dizajnom desí, prepychom šokuje

Zato si môžeme pozrieť aspoň prvé snímky, ktoré zachytávajú dizajn úzkych predných delených svetiel a výrazný svetelný podpis zadných diód, ktoré sa tiahnu celou šírkou veka. Ruský ilustrátor Nikita Chuicko si aj na základe minima fotografií trúfol vykresliť približnú podobu novinky. A nevyzerá zle. Či sa trafil, uvidíme presne 5. júna, keď sa uskutoční svetová premiéra v Miláne, čo naznačuje, že najväčšie ambície ma LBX práve v Európe. Nebude to však jediná júnová premiéra Lexusu. Len o štyri dni neskôr, teda 9. júna, ukáže po 13 rokoch aj úplne novú generáciu luxusného off-roadu GX.

Lexus LBX - 2023
Lexus LBX - 2023
+2Lexus LBX - 2023

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lexus #Toyota Yaris Cross #Lexus LBX
Články podľa značiek