Teslagate? Z Tesly unikli tajné dokumenty. Sú vraj škandalózne

Približne 100 GB uniknutých údajov, ktoré obsahujú 23 000 súborov, naznačujú nehorázne praktiky Tesly. Kauza Dieselgate je oproti tomu „čajovým odvarom“.

30.05.2023 14:00
debata (8)
Uniknuté tajné dokumenty z Tesly majú... Foto: SITA/AP, NHTSA
Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Uniknuté tajné dokumenty z Tesly majú potvrdzovať, že dobre vie najmä o nedostatkoch jej systému autonómneho riadenia Autopilot.

Tesla vie nepochybne zaujať. No okrem revolučných nápadov má aj svoju odvrátenú stránku – nízku kvalitu vozidiel, odmietavý postoj k sťažnostiam zákazníkov a preceňovanie technológie autonómneho riadenia, ktoré môže viesť až k ohrozeniu životov. Presne v tomto duchu sa nesú škandalózne informácie, ktoré zverejnil nemecký Handelsblatt, na základe 100 GB interných údajov uniknutých z americkej spoločnosti. Obsahujú 23 000 citlivých súborov, ktoré sa nemali nikdy dostať na verejnosť. Týkajú sa problémov Tesly v Európe, USA aj v Ázii a to od roku 2015 do marca 2022, najmä v súvislosti s jej Autopilotom.

Tesla - Gigafactory Berlín Čítajte viac Elon Musk otáča. Tesla vyskúša reklamu aj zľavy

Úniky len posilňujú obavy medzi investormi a analytikmi, že Tesla stráca smer. Zdá sa, že Muskom vychvaľovaná technológia samoriadenia má ďaleko od bezpečnosti na cestách a že automobilka nedokáže preniesť nové produkty z rysovacej dosky do výroby. Od roku 2020 neuviedla Tesla na trh žiadny nový model, takže začína zaostávať za ostatnými výrobcami, ktorí zintenzívňujú vývoj elektromobilov. „Tesla naliehavo potrebuje nový príbeh o dôveryhodnosti,“ hovorí Ferdinand Dudenhöffer, riaditeľ nemeckého Centra pre automobilový výskum v Duisburgu.

Tesla - výroba Čítajte viac Tesla spustí revolučný výrobný proces. Pás Henryho Forda pošle do minulosti

Obsah uniknutých dokumentov má byť šokujúci, najmä správy zákazníkov o zážitkoch na prahu smrti v režime Autopilota. Analytici však tvrdia, že to nie je nič neočakávané „Pre väčšinu z nás, ktorí sa Tesle venujeme už desať rokov, to nie je prekvapujúce a pravdepodobne to neprekvapí ani väčšinu zákazníkov Tesly,“ hovorí Matthias Schmidt, nezávislý automobilový analytik v Berlíne. Schmidt tvrdí, že Tesla už dlho pristupuje k vývoju produktov v štýle „akcelerácia a náraz“, čo vedie k obavám, či sú nové verzie Autopilota Tesly zrelé na cesty.

Elon Musk - otvorenie Gigafactory v Berlíne Čítajte viac Elon Musk desí konkurentov znižovaním cien. Nevedia čo s tým

Registrovaných je celkom 393 úmrtí týkajúcich sa nehôd Tesly, z ktorých 33 zahŕňalo účasť Autopilota. Známe sú prípady náhlych a najmä samovoľných prudkých akcelerácií aj brzdení. Schmidt tvrdí, že Elon Musk „akceptuje smrť vodiča ako súčasť technologického pokroku“. Kritiku produktov Tesly často „odbije“ na Twitter, ktorý vlani v októbri získal za 44 miliárd dolárov. Podľa Dudenhöffera by však rozsah uniknutých informácií mohol sťažiť Muskovi ďalej vytvárať obraz úspešnej spoločnosti. „Má tisíce informácií, sťažností zákazníkov a zároveň je schopný ľuďom hovoriť, že vyrába najlepší produkt na svete,“ čuduje sa Dudenhöffer.

Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Čítajte viac Tesla vracia do áut radar. Ale až po tom, čo vzrástol počet nehôd

Tesla sa síce doteraz mohla spoliehať na lojálnu zákaznícku základňu, ktorá stála pri spoločnosti a bránila ju ako revolucionára v automobilovom sektore, ale všetko má svoje hranice. „Pokračujúce zlyhania v oblasti bezpečnosti a meškania vo výrobe vedú zákazníkov k otázke, či sa autonómne autá vôbec niekedy stanú realitou, a oneskorenie pikapu Cybertruck, ohláseného už pred štyrmi rokmi, tiež nepomáhajú pri budovaní dôvery,“ povedal Hĺkan Lutz, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Luvly. Trpezlivosť strácajú aj investori. Akcie Tesly klesli zo 407,36 dolára v roku 2021 o viac ako polovicu na úrovni 184,47 dolára za akciu.

Ford Mustang Mach-E GT - 2021 Čítajte viac Cenová elektrovojna pokračuje. Po Tesle brutálne zlacnel aj Ford Mustang Mach-E

Reakcia Tesly na únik informácií len potvrdzuje jej aroganciu. Namiesto pragmatického postoja obrátila svoj hnev na nemecký Handeslblatt a bývalého zamestnanca, ktorý má byť údajne zodpovedný za únik tajných dokumentov. „Spoločnosť Tesla pokračuje vo vyšetrovaní a bude uplatňovať právne nároky voči každému, kto sám, alebo prostredníctvom objednávky ukradne, zneužije alebo inak spreneverí dôverné informácie. V tejto veci budeme spolupracovať aj s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ píše Tesla v liste redakcii Handelsblatt. Zároveň nemecké médium vyzýva na navrátenie dôverných dokumentov a zmazanie všetkých kópií.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #autonómne riadenie #autopilot
Články podľa značiek