Auto vám môže zhorieť aj kvôli plastovej fľaši s vodou. Pozrite sa na video

Za istých okolností sa fľaša s čírou vodou môže správať ako lupa a ňou prechádzajúce svetlo koncentruje na jedno miesto. To sa môže zahriať a následne začať horieť.

01.06.2023 16:00
water-bottle-snmall-fire-today-tease-170818 Foto: ,
Za určitých okolností môže fľaša s čistou vodou v aute pôsobiť ako lupa a koncentrovať svetlo do jedného bodu.
debata (4)

Teploty stúpajú a spolu s nimi rastie aj počet varovaní, aby ste v rozhorúčených interiéroch áut nezabúdali deti, psov, nenechávali tam zapaľovače a podobne. Ale vedeli ste, že za určitých okolností vám dokáže relatívne jednoducho podpáliť interiér aj fľaša s obyčajnou čistou vodou a je pritom úplne jedno, či je plastová alebo zo skla?

Ide totiž o lom svetla. Výnimočne sa môže stať, že takáto fľaša môže „zafungovať“ ako lupa, koncentruje svetlo, ktoré ňou prechádza na malú plochu. Tá sa dokáže zahriať tak, až sa vznieti. Pri čalúnení to je menej nebezpečné, ale ak takúto fľašu necháte na sedadle položenú napríklad na novinách, koledujete si o nepríjemnosť.

Stalo sa to Američanovi z Idaha so zaujímavým menom Dioni Amuchastegui. Ten raz nechal vo svojom aute na sedadle fľašu s vodou a po čase si všimol, že sa z neho začína dymiť. Nič vážne sa nestalo, no o túto skúsenosť sa podelil na sociálnych sieťach. To vzbudilo veľkú odozvu a tak sa rozhodol svoj pokus zopakovať na tomto videu:

Podarilo sa mu to. Fľaša s čistou vodou skutočne fungovala trochu ako lupa. Na to zareagovala televízia CBS. Na jej žiadosť pokus zopakovali – opäť úspešne – aj hasiči.

Tí však zároveň upozornili, že takáto situácia môže nastať len výnimočne a u farebných nápojov v podstate vôbec. Potvrdili však, že fľaše s čistou vodou je lepšie nechať v aute radšej v kufri alebo nejakej taške, prípadne pod sedadlami – jednoducho tak, aby na ne nesvietilo priamo slnko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar auta #hasenie auta #interiér auta v lete
Články podľa značiek