Napadlo aj vám, prečo majú elektromobily také hlúpe názvy?

Označovanie elektromobilov je často marketingovou katastrofou. Nezmyselný alfanumerický chaos v ich názvoch je jednoducho nezapamätateľný. Najmä ak do neho prenikajú aj dodatočné znaky ako bodka alebo dvojbodka.

05.06.2023 16:00
Honda e:Ny1 - 2023 Foto:
Honda e:Ny1 - pripadá vám takéto modelové označenie "sexy" a ľahko zapamätateľné?
debata (8)

Všimli ste si, že názvy nových elektromobilov sú v mnohých prípadoch mimoriadne komplikované, ťažko zapamätateľné a nič nehovoriace? Pripadajú vám modelové označenia ako Toyota bZ4X, Honda e:Ny1 alebo ID.3 „sexy“?

Z marketingového hľadiska sú katastrofou. Pre server AutoNews sa nad tým zamyslel David Placek, zakladateľ spoločnosti Lexicon Branding, ktorá pomohla pomenovať Lucid, Subaru Outback alebo Hondu Ridgeline. Podľa neho musí dobrý názov produktu zohľadniť tri faktory: musí byť ľahko zapamätateľný, pozoruhodný a jedinečný v rámci svojej kategórie. A tie, ktoré sme spomenuli vyššie, také rozhodne nie sú.

Elektromobilita Čítajte viac Aké mýty kolujú o elektromobiloch? Majú svoje výhody, ale aj slabiny

Pre ďalšie zvláštne príklady nemusíme chodiť ďaleko. Napríklad logicky by sa klientovi mohlo zdať, že taký Jaguar E-Pace bude elektromobil. Ale nie, čisto elektrický je Jaguar I-Pace, E-Pace má spaľovací motor. Audi predstavilo elektrický model e-Tron, čo je dobrý názov. Potom však toto označenie začalo metastázovať do celého modelového portfólia, pričom existuje aj pôvodný e-Tron a celkom iný e-Tron GT. Modelový „názvochaos“ si neodpustil ani Mercedes-Benz. Ten má elektrické modely EQS, EQA, EQB a EQE, a aby to nebolo jednoduché, pridal k nim aj ďalšiu elektrickú líniu EQS SUV, EQB SUV a EQE SUV.

Rovnako je takmer nemožné vyznať sa v elektrických Volkswagen ID.3, ID.4, ID.4 GTX, ID.5, ID.7, najmä keď väčšina z nich vyzerá ako matriošky – každé ďalšie je takmer rovnaké, len o kúsok väčšie. No, zapamätajte si to… Ale aby to nebolo jednoduché, dopĺňa ich ID.Buzz.

Toyota vymyslela skvelý názov pre hybrid – Prius. Je super a funguje už štvrťstoročie. Škoda, že tento tým už evidentne nefungoval, keď prišlo na modelové označenie bZ4X. Má síce svoju logiku „bZ“ znamená emisie „za Nulou“ (behind Zero); 4 odkazuje na jeho pohon všetkých štyroch kolies a X znamená crossover. Ale úprimne povedané – koho okrem marketingového tímu Toyoty – takáto skratková ekvilibristika zaujíma a kto si takéto značenie zapamätá? Zákazníci určite nie.

MG 4 EV - 2022 Čítajte viac JATO: Toto je TOP 10 elektromobilov v Európe. Boduje aj čínsky nováčik

Tesla síce má tiež jednopísmenové označenie modelov, ale bol za ním aspoň vtipný nápad. Model 3 mal byť pôvodne Model E a aktuálne portfólio Tesly by vyzeralo takto: SEXY. Ibaže Model E je chráneným názvom Fordu. Polestar ako výrobca elektromobilov autá pomenováva úplne bez nápadu – Polestar 1 (už sa nevyrába), Polestar 2, Polestar 3… etc.

Podľa Placeka tieto alafanumerické názvy nedávajú veľký zmysel. Samozrejme, máme tu Porsche 911, to však bolo predstavené v roku 1965 a existuje doteraz. Rovnako je to aj s označením modelových radov pri BMW. Avšak narýchlo vytvorené názvy modelov nových áut by mali byť v tak rýchlo sa rozvíjajúcej kategórii, ako sú elektromobily, skôr jednoslovné a ľahko zapamätateľné, čo ich v očiach zákazníkov pomôže identifikovať.

Niektoré značky to pochopili pomerne rýchlo. Preto tu máme napríklad Chevrolet Bolt a Cadillac Lyric. Vydarený názov je aj Ioniq od Hyundaiu, Lucid evokuje niečo vzdušné a ľahké, Fisker pripomína oceán a Subaru má zas svoju Solterru, odvodenú do Slnka aj Zeme. Neznejú vám tieto modelové označenia lepšie ako Honda e:Ny1?

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #eleektromobilita #označovanie elektromobilov
Články podľa značiek