ATV Gerlach 4x4: Pozrite sa, aké obrnené monštrum stvoril Zetor

Zetor Gerlach má absolvované všetky skúšky, získal všetky certifikáty podľa NATO štandardov a je pripravený na sériovú výrobu.

07.06.2023 18:00
Zetor Gerlach (2023) Foto:
ATV Zetor Gerlach 4x4 je vyrobený výlučne z komponentov s pôvodom v EÚ.
debata (4)

Obrnené taktické vozidlo (ATV) Zetor Gerlach 4×4 je výsledkom česko-slovenskej spolupráce, vyvinula ho spoločnosť Zetor Engineering. Spoločnosť je súčasťou strojárskeho sektora spoločnosti HTC Investments, zaoberajúcej sa výskumom a vývojom v oblasti priemyselného know-how.

Tá v súčasnosti pôsobí ako profesionálne výskumné a vývojové centrum mobilných aplikácií pre stroje a špeciálne vozidlá. Zetor Engineering Slovakia je vlastníkom a nositeľom kompletného know – how projektu.

Koncept vozidla ATV 4×4 vznikol v spoločnosti Zetor Engineering CZ v spolupráci so Zetor Engineering SK. Gerlach sa prvýkrát na Slovensku predstavil v roku 2018, v Česku o rok neskôr.

Zetor Gerlach (2023)
Zetor Gerlach (2023)
+3Zetor Gerlach (2023)

Aj keď je vozidlo pripravené na sériovú výrobu a má všetky potrebné certifikáty, problémom je, že doteraz sa nepredalo ani jedno. Vyrobených ich bolo zatiaľ osem, z toho dva kusy poslúžili pre testy a boli rozstrieľané.

data1 gerlach

„Ukončili sme všetky skúšky, testy, zaťažkávacie testy, máme všetky certifikáty podľa NATO štandardov, máme aj certifikát na protimínovú a protibalistickú ochranu od nezávislého autorizovaného testovacieho centra v Nemecku. Auto je pripravené na sériovú výrobu,“ povedal pred niekoľkými dňami na veľtrhu IDET v Brne obchodný riaditeľ Zetor Engineering Juraj Paľko.

Gerlach 4×4 je samozrejme modulárny, možno ho upraviť a doplniť výbavu podľa prianí zákazníka. V poslednom období v ňom napríklad pribudlo autonómne pásové vozidlo UGV, ktoré funguje ako siedmy člen posádky. Možno naň naložiť až 200-kilové vybavenie či transportovať ranených.

data2 gerlach

Zetor Gerlach 4×4 je pripravený pre nasadenie v armádach krajín NATO. Pokiaľ sa spoločnosti podarí uzavrieť kontrakt, je schopná do roka spustiť sériovú výrobu so špecifikáciami, zohľadňujúcimi priania klienta. V prvom roku dokáže vyrobiť 40 kusov.

Otázky pri tomto monštre samozrejme smerujú aj k civilnej verzii. Momentálne sa s ňou však nepočíta. V Zetor Engineering sa totiž plne venujú prácam na spustení sériovej výroby. Do budúcna sa uvažuje o rozšírení ponuky o vojenskú verziu Zetor Gerlach 6×6.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ATV #Zetor Gerlach #Zetor Engineering #bojové vozidlo pechoty
Články podľa značiek