Škoda Kodiaq: Toto je nová generácia. Výroba už beží

Škoda ukázala druhú generáciu SUV Kodiaq. Zatiaľ ale nie tak, ako by sme si priali.

08.06.2023 12:00
debata
Výroba predsériových exemplárov Kodiaqu už... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - 2023 Výroba predsériových exemplárov Kodiaqu už beží. Naplno sa ale rozbehne až na jeseň po celozávodnej dovolenke. Do liniek investovala Škoda 12 miliónov eur.

Na jeseň je plánovaná premiéra novej generácie Kodiaqu. Škoda však už dávnejšie zverejnila zopár informácií, aby k novinke pritiahla pozornosť. Po snímkach testovacích prototypov za polárnym kruhom a siluete nám teraz servíruje fotografie skutočného auta bez kamufláže. Má to ale háčik, ide len o skelet karosérie s dverami a kapotou. Všetko ostatné chýba, takže urobiť si predstavu o finálnom vzhľade je takmer nemožné. Nezvyklý krok má ale logiku, pretože najnovšia tlačová správa sa týka najmä výroby.

Škoda Kodiaq a Superb - zimné testy 2023 Čítajte viac Škoda Superb a Kodiaq už majú za sebou testy za polárnym kruhom

Kodiaq bude schádzať naďalej z montážnych liniek závodu v Kvasinách. Bude mať však oveľa viac priestoru, pretože z Kvasín sa presunie výroba Superbu do Bratislavy, kde sa bude vyrábať spolu s Passatom Variant. Do prestavby montážnej linky v Kvasinách „naleje“ Škoda až 12 miliónov eur. Pôjdu napríklad do integrácie nových manipulátorov, montáže podvozkových skupín, dopravníkov a robotov, najmä robotov na nanášanie lepidiel. Kapacita linky má tak vzrásť až na 410 Kodiaqov denne a ročne na 150-tisíc vozidiel.

Škoda Kodiaq a Superb - siluety 2023 Čítajte viac Škoda Superb/Kodiaq: Toto sú oficiálne siluety nových generácií

Prvé predsériové exempláre sú už vlastne vo výrobe, čo dokazujú práve zverejnené fotografie. Ako vieme, Kodiaq, tak ako nový Superb, využije modernizovanú platformu MQB, ktorá umožní zástavbu nielen benzínových motorov TSI, ale aj naftových TDI. A úplnou novinkou sa stane nabíjateľná plug-in hybridná verzia Kodiaq iV, pravdepodobne už s novým 4-valcom 1,5 TSI a 7-stupňovou prevodovkou DSG. Očakávame aj väčšiu kapacitu batérie, než mal Superb iV, a teda aj väčší dojazd v čisto elektrickom režime.

Premiéra sa síce bude konať až na jeseň, ale predpokladáme, že dovtedy nás bude Škoda naďalej zásobovať čiastkovými informáciami. Do predaja sa novinka dostane začiatkom roka 2024.

Škoda Superb - facelift 2019 Čítajte viac Škoda prezradila viac o novom Kodiaqu a Superbe. Našťastie, diesle im ostanú

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek