Koniec klamstvám o stave batérií. Pripravuje sa celoeurópska certifikácia

Vzniká celoeurópsky certifikát, ktorý by mal byť zárukou skutočného stavu a reálnej kapacity batérie v jazdenom elektromobile.

09.06.2023 16:00
VW batérie
Skutočná kapacita batérií v jazdených elektromobiloch by mala byť garantovaná novým celoeurópskym certifikátom.
debata (3)

Achillovou pätou elektromobilov sú batérie, presnejšie ich kapacita. Keďže batérie sú veľmi drahé, mnoho ľudí sa bojí kúpy jazdeného elektrického auta „z druhej ruky“ a problémy pri ich opätovnom odpredaji zasa mnohých odrádzajú od kúpy nových elektromobilov.

Aj preto väčšina výrobcov elektrických áut poskytuje rôzne certifikáty o zostatkovej kapacite ich batérií, ktoré by mali uľahčiť ich následný odpredaj. Doteraz však neexistuje jednotná metodológia pre takéto testy a automobilky ich robia podľa seba.

Elektromobily sú aj o mentálnom nastavení
Video

Preto bolo zriadené združenie CARA (Car Remarketing Association). To pracuje na novej metodike, ktorá poskytne jednotnú formu kontroly zvyškovej kapacity batérie, čo poskytne spotrebiteľom istotu a predajcom nový cenotvorný nástroj. Technicky vzaté, jazdené elektromobily by mali byť vybavené špeciálnym certifikátom “Battery Health Check CARA Approved”. Takto by mal vyzerať:

Takto bude vyzerať "štítok"... Foto: CARA
Logo Cara ABHC short 2023 Takto bude vyzerať "štítok" garantujúci kapacitu batérie v jazdenom elektromobile.

Pri jeho zavedení sa CARA rozhodla pre „dvojfázový prístup“. Prvá fáza, ktorá už prebieha, umožní posúdiť stav batérie na základe údajov načítaných z riadiacej jednotky akumulátora, čo dokáže v podstate každý predajca. V druhej fáze vznikne nezávislý jednotný test, ktorý zdravie batérie nebude posudzovať len na základe načítaných dát, ale v rámci neho bude batéria predpísaným spôsobom reálne odskúšaná. Takýto test by mohol byť dostupný už koncom tohto roku.

Elektromobily - dojazd Čítajte viac Elektromobily a diaľnica? Z 57 testovaných dá cez 400 km len 7

Takže Európskou úniou uznané certifikáty SoH ( State of Health), týkajúce sa kondície batérie jazdeného elektromobilu by sa mali stať súčasťou jeho dokumentácie už v priebehu tohto roku a možno predpokladať, že bez nich bude jazdené elektroauto pomerne ťažko predajné.

Tesla - batérie Model S Čítajte viac Batérie Tesly vraj prežijú aj auto. Uvádza to ale výrobca

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #CARA #jazdený elektromobil #ojazdený elektromobil #kapacita batérie
Články podľa značiek