Toyota má problém s elektrickým ovládaním okien

Toyota zvoláva ku kontrole elektrického ovládania okien 7,4 mil. svojich áut.

14.10.2012 18:03
Toyota Foto:
Toyota je férová, chybu si dokáže priznať.
debata

Japonská automobilka Toyota Motor Corp. zvoláva do servisov po celom svete 7,4 mil. aut. Akcia sa týka najmä modelov Yaris, Corolla a Vitz. Jej príčinou je elektrické ovládanie okien. Toyota uviedla, že v USA musí skontrolovať 2,47 mil áut, v Číne 1,4 mil. a v Európe 1,39 mil. vozidiel. Na domácom trhu v Japonsku prekontroluje 459 300 vozidiel.

Oznámenie o zvolávaní vozidiel Toyota je podľa agentúry Reuters najväčšou jednorazovou kontrolou vozidiel od roku 1996, kedy zvolal Ford do svojich servisov 7,9 mil. áut. Hovorca Toyoty Šino Jamadová dodala, že medzi zvolávanými modelmi sú Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB a xD vyrobené v rokoch 2005 až 2010. Zdôraznila tiež, že v súvislosti s problémom neboli hlásené žiadne nehody, zranenia ani úmrtia. Oprava problému zaberie približne 40 minút.

„Sedem miliónov je samozrejme veľké číslo, situácia sa však zrejme nevyvinie ako minule, keď sa zákazníci v USA vyhýbali nákupom vozidiel Toyota“, uviedol analytik Koiči Sugimoto zo spoločnosti BNP Paribas Securities.

debata chyba
Články podľa značiek