Train Wreck: Parný stroj na dvoch kolesách

Je to bláznivý nápad? Áno, až taký, že zatiaľ existuje len vo virtuálnej podobe. Dizajnér Colby Higgins však verí, že raz rozkúri v kotle jeho parného motocyklu a vyrazí na Route 66.

18.01.2014 07:00
debata (5)
Napriek primitívnej parnej mechanike nemožno... Foto: Colby Higgins
Train Wreck Napriek primitívnej parnej mechanike nemožno Train Wrecku uprieť priam futuristický dizajn. A presne o to Higginsovi išlo.

Parný stoj v automobiloch skončil v raných rokoch dvadsiateho storočia a zo služieb železníc sa vytratil približne v šesťdesiatych rokoch. Dizajnér a návrhár Colby Higins si však povedal, že mu dá novú šancu. A vybral preň vskutku netradičnú prácu. Poháňať má motocykel.

Nazval ho Train Wreck a podľa jeho vlastných slov má na rozdiel od supermoderných motoriek, ktoré skrývajú najnovšiu techniku pod aerodynamickou kapotážou, ukázať svoju retro mechaniku celému svetu bez akýchkoľvek zábran. Srdcom stroja je tak parný motor, ktorý tvorí aj nosnú časť rámu.

Train Wreck nepotrebuje žiadnu prevodovku.... Foto: Colby Higgins
Train Wreck Train Wreck nepotrebuje žiadnu prevodovku. Ojnica motora je napojená priamo na kľuku zadného kolesa.

Vyzerá to nielen dosť drsne, ale aj dosť nebezpečne. Zvlášť ak si všimnete čudesný posed, ktorý tento unikátny motocykel poskytuje. Jazdec sedí tesne nad ohromným valcom motora a pred sebou má kotol aj s nádržou na vodou. Tú bude zohrievať pravdepodobne tekuté palivo, pretože „kúriť“ drevom by asi nebolo dosť efektívne. Otázne je aj dávkovanie výkonu či dojazd.

Nech však už myslíte o tomto nápade čokoľvek, táto motorka je minimálne unikátnym dizajnérskym dielom, ktoré by sa skôr než na ceste alebo v garáži vynímalo ako objekt v múzeu moderného umenia alebo supermoderne zariadenom interiéri.

Train Wreck
Train Wreck
+3Train Wreck

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Colby Hyggins #parný motocykel #parný stroj #Train Wrack
Články podľa značiek