Lotus C-01: Páni z Hethelu stvorili prvú motorku. Pomohol tím Kodewa

Je to nádhera. Prvý jednostopový Lotus zostáva verný filozofii superľahkej váhy a purizmu. Každý kilogram tohto superbajku poháňa 1,1 konskej sily.

02.03.2014 07:00
Lotus C-01 Foto:
Superbajk C-01 má síce logo Lotusu, ale v skutočnosti sa rodil viac v Nemecku ako v Británii.
debata

Lotus avizoval vývoj nového superbajku približne pred dvoma rokmi a vlani založil svoju motocyklovú divíziu. Netrvalo dlho a na svete je Lotus C-01, prvá motorka s logom britského výrobcu puristických kupé a roadsterov. Výsledok je tak krásny, že by azda ani nebolo nutné, aby tento dvojkolesový zázrak jazdil. Lenže tento stroj jazdí, a nie hocijako.

Konštrukčná filozofia sa nijako nelíši od tej, ktorú dal do vienka Lotusom sám veľký Colin Chapman. Základom je nízka hmotnosť. Rám C-01 je preto vytvorený z titánu a karbónu. Zdrojom energie je rovnako ľahký vidlicový dvojvalec KTM RC8 R, ktorý ponúka z objemu 1,2 litra rovných 200 koní. Tie potom putujú cez 6-stupňovú prevodovku k zadnému kolesu.

Pod skromnou kapotážou skrýva  tento puristický... Foto: Lotus
Lotus C-01 Pod skromnou kapotážou skrýva tento puristický stroj vidlicový 2-valec KTM s výkonom 200 koní!

Pri hmotnosti len 181 kg to znamená, že o každý kilogram motocyklu sa stará 1,1 koňa výkonu. Dynamické parametre potom snáď ani nie sú podstatné. Isté je, že túto zbraň zvládnu len skutoční profesionáli. A profesionáli stáli aj za jej vznikom. Konštrukciu má na svedomí nemecký pretekársky tím Kodewa a spoločnosť Holzer Group. Dizajn je dielom Daniela Simona, muža, ktorý stvoril napríklad motocykle pre sci-fi trhák Tron: Legacy.

Lotus C-01 je tak nielen zmesou retra, minimalizmu a supermodernej techniky, ale aj príťažlivej dávky futurizmu. A ako je to teda so samotným podielom Lotusom? Ten dal tímu Kodewa v podstate len licenciu na práva označenia Lotus. Takže až taký čistokrvný Brit to nie je. Ale nevadí. Každopádne je motocyklový svet bohatší o ďalší unikát.

Cena nebola zatiaľ zverejnená, ale pôjde nepochybne o poriadne drahé „náradie“. Veď Lotus C-01 vznikne v prísne limitovanej stokusovej sérii. Na výber bude niekoľko farebných vyhotovení vrátane typickej zeleno-žltej kombinácie monopostov tejto britskej stajne.

Lotus C-01
Lotus C-01
+9Lotus C-01

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lotus #superbajk #Lotus C-01
Články podľa značiek