BMW Concept Path 22: Surferský sen na dvoch kolesách

BMW Motorrad šliape na plné obrátky. Po fascinujúcom koncepte 101 inšpirovanom americkou triedou „bagger“ tu máme ďalší stroj pre individualistov. Presnejšie pre milovníkov dvoch kolies a jazdy na vlnách. Vozí si totiž so sebou aj surf. A odkazuje na prvé po domácky vyrobené „endurá“.

17.06.2015 16:00
debata (1)
Koncept Path 22 vychádza z naháča BMW R nineT s... Foto: BMW
BMW Concept Path 22 Koncept Path 22 vychádza z naháča BMW R nineT s klasickým dvojvalcovým boxerom s výkonom 81 kW a krútiaci momentom 119 Nm.

Vychýrené francúzske letovisko Biarritz na brehoch Atlantiku hostí pravidelne milovníkov jednej stopy a jazdy na vlnách. Už po štvrtýkrát sa tu začiatkom júna konal Festival Wheels & Wawes. A nechýbalo ani BMW, presnejšie jeho motocyklová divízia Motorrad. Priviezla sem tematicky zameraný koncept Path 22, ktorý vychádza z filozofie strojov „scrambler“. Rozšírili sa začiatkom päťdesiatych rokov. Boli to vlastne prvé pokusy, ako zísť s motorkami na prašné cesty. Pravý scrambler mal preto pneumatiky s výrazným dezénom, zväčšený zdvih pruženia a chýbať nesmel ani zvýšený výfuk.

Dizajn s výrazným dezénom plášťov, zvýšeným... Foto: BMW
BMW Concept Path 22 Dizajn s výrazným dezénom plášťov, zvýšeným výfukom a väčším prepružením kolies rešpektuje triedu scramblerov, populárnych najmä v päťdesiatych rokoch.
Presne tieto charakteristiky nájdete aj na BMW Path 22. Lenže technika je nanajvýš súčasná. Ako základ poslúžila klasika v podobe naháča R nineT so vzduchom chladeným boxerom s objemom 1,2 litra, výkonom 81 kW a mohutným krútiacim momentom 119 Nm. Ten prenáša hnací moment na zadné koleso uchytené na jednostrannom ramene cez kardanový hriadeľ. Čiže „bavorák“ ako vyšitý. To by však na koncept nestačilo. BMW si preto do tímu dizajnérov, ktorému šéfoval Edgar Heinrich, prizvalo grafika Nica Sclatera, známeho skôr pod pseudonymom Ornamental Conifer a výrobcu suffových dosiek Masona Dryera zo San Diega.

„Svojou interpretáciou scrambleru sme chceli vytvoriť obraz presne tej zmesi ľudí, ktorí sa na Wheels & Waves stretávajú. BMW Concept Path 22 odráža všetko, čím sú ľudia, festival a životný štýl na Wheels & Waves takí výnimoční,“ hovorí Edgar Heinrich. Modernú techniku kombinuje koncept s jasnými retroprvkami. Máme tu pôvabnú nádrž, kruhový reflektor obšitý kožou, krátke kožené sedadlo aj dvojitý titánový výfuk od firmy Akrapovič. O tlmiče sa postaral ďalší svetoznámy výrobca – švédsky Óhlins. Digitálny prístrojový panel dodala MotoGadged. Grafické motívy vytvoril Nico Sclater, ktorý sa stará aj o dizajn festivalu.

Raritou Path 22 je držiak na surfovacie dosky,... Foto: BMW
BMW Concept Path 22 Raritou Path 22 je držiak na surfovacie dosky, umiestnený na pravej strane motocykla.

Tam sa však originalita nekončí. Najväčšou vychytávkou je totiž držiak na surf umiestnený na pravej strane motocykla. Pozostáva z opracovaného hliníka a kože a je mimoriadne flexibilný. Dokáže sa prispôsobiť surfom rôznych veľkostí. Keď ho nepotrebujete, môžete ho jednoducho sklopiť do tela motorky, prípadne ho ľahko demontovať. Pre potreby konceptu vyrobil Mason Dyer surfy dvoch veľkostí, väčší 9'4 a menší 6'8, ktoré tiež čerpajú inšpiráciu z päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Surf si teda môžete voziť so sebou, čo spája svet jednej stopy a tohto výnimočného športu.

A prečo názov 22? Ten je odkazom na jednu z európskych surferských lokalít, ktorú poznajú iba zasvätení. Na tento čarovný úsek pláže na pobreží Atlantiku v južnom Francúzsku sa totiž nie je možné dostať autom, ale iba peši naprieč jedným z najväčších európskych borovicových lesov. A práve cestička vedúca k tomuto miestu je označená číslom 22. Aký bude osud konceptu, nie je zatiaľ známe. Kým BMW 101 má reálne šance na sériovú výrobu, Concept 22 je zatiaľ len čarovnou víziou voľného životného štýlu.

BMW Concept Path 22
BMW Concept Path 22
+12BMW Concept Path 22
1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW Path 22
Články podľa značiek