Budú jazdiť motorky na elektrinu?

Zdá sa, že ekologické šialenstvo zasiahne čoskoro aj svet motoriek. A prečo nie?

16.11.2009 19:53
Yamaha EC-fs Foto:
Yamaha EC-fs
debata

Vezmite si napríklad také skútre. Sú malé ľahké a svojim využitím v mestskej premávke priam predurčené k tomu aby presedlali z benzínu na elektrickú energiu alebo vodík. Keďže ich majitelia nenajazdia denne cestou do práce a späť zväčša viac ako päťdesiat či šesťdesiat kilometrov, nebudú musieť riešiť ani otázku, kde cestou dobiť svoje „batérie“ alebo či je na diaľniciach dostatočne hustá sieť čerpacích staníc na vodík.

V japonskej metropole sa objavilo hneď niekoľko jednostopových konceptov bez výfuku, ktoré majú do sériovej výroby možno oveľa bližšie, ako by sa mohlo zdať.

Yamaha má o budúcnosti jasné predstavy. Foto: Yamaha
Yamaha EC-fs Yamaha má o budúcnosti jasné predstavy.

Yamaha predstavila futuristické dvojčatá EC-f a športovejšie ladený EC-fs, ktoré využívajú ako zdroj energie moderné líthium-iónové batérie. Originálne riešený „kĺbový“ rám je vyrobený z hliníka a motor je umiestnený priamo v zadnom kolese. Oveľa reálnejší sa zdá koncept jednoduchého a ľahučkého jednomiestneho skútra EC-03 s batériami pod sedadlami.

Suzuki postavilo Burgman na palivové články. Foto: Suzuki
Suzuki Burgman Fuel Cell Suzuki postavilo Burgman na palivové články.

Zo zásuvky tankuje aj motocyklová štúdia Honda EVE-neo. Jednomiestny skúter by sa mohol uplatniť vďaka dlhému zadnému nosiču napríklad aj v doručovateľských či poštových službách.

Honda EVE-Neo chce zaujať poštové služby. Foto: Honda
Honda EVE-Neo Honda EVE-Neo chce zaujať poštové služby.

Suzuki vytiahla zo svojej dielne technologicky oveľa náročnejšiu predstavu o „zelenom“ motocykli budúcnosti. Prestavala totiž svoj luxusný skúter Burgman na vodíkový pohon. Zásoba vodíka je uskladnená nádrži s tlakom 700 barov a na elektrickú energiu sa mení v palivových článkoch. Žiadne bližšie informácie Suzuki síce neuviedla, no skutočnosť, že je to po prototype Crosscage z roku 2007 už jej druhý príspevok na túto tému, naznačuje reálnosť sériovej výroby.

debata chyba
Články podľa značiek