Yamaha usporiadala R1 dni

Fanúšikovia Yamahy, ale aj všetci motocykloví zvedavci odchádzali z výstavy Motocykel v Bratislave so slzou v oku. Yamaha sa rozhodla túto akciu vynechať, rovnako ako výstavu Motocykl v Prahe.

28.03.2009 12:04
Yamaha R1 Foto:
Yamaha R1
debata

Tento fakt nechal v smútku najmä jazdcov, ktorí sa tešili na novučičkú R1. Tá totiž prešla revolučnou zmenou najmä na motore a nové riešenie nenechalo chladných ani motorkárov z úplne iných kategórií. R1 vsadila na nepravidelné zapaľovanie. Klasický štvorvalec odpaľuje za každou polotáčkou kľukového hriadeľa; na rozdiel od toho nová R1 so systémom cross-plane odpaľuje v intervaloch 270 – 180 – 90 – 180 stupňov. V praxi to znamená odpálenie v prvom valci, potom tri štvrtiny otáčky nič, potom tretí valec, po polotáčke druhý a hneď po štvrťotáčke zapaľuje posledný štvrtý valec. Toto riešenie prináša v jednom momente trištvrte otáčky pokoja. Načo je to dobré? V náklone dokáže 182 koní odtrhnúť zadnú gumu od asfaltu kedykoľvek. Zatiaľ čo klasické štvorvalce ju trhali neustále, nový cross-plane jej teraz necháva chvíľočku času, aby znovu získala kontakt s podkladom, a tak má nad celým strojom väčšiu kontrolu aj pilot (o tomto systéme aj tejto motorke sa môžete podrobnejšie dočítať v teste v aktuálnom aprílovom čísle časopisu Motohouse).

Yamaha R1 Foto: Yamaha
Yamaha R1 Yamaha R1

Yamaha R1 dosahuje výkon 182 k.

Bolo by od Yamahy beťárstvom nechať zástupy obdivovateľov nepovšimnutých, a to veľmi dobre vedia! Preto sa u predajcov Yamahy zorganizovali R1 dni, ktoré sa začali 26. marca a trvajú až do 3. apríla 2009. Pre prvých 2000 návštevníkov sú pripravené špeciálne darčeky. Ak zvažujete kúpu akejkoľvek Yamahy, možno nastal práve ten najvhodnejší čas, pretože všetci zákazníci, ktorí si počas trvania tejto akcie odnesú domov nový motocykel Yamaha, hrajú o dodatočnú 100% zľavu na svoju mašinu.

debata chyba
Články podľa značiek