BMW Vision Next 100: Motorka budúcnosti nepočíta s prilbou

Po sérii konceptov Vision Next 100 od BMW, Mini a Rolls-Royce, prichádza na rad aj vízia budúcnosti od BMW Motorrad. Vznikla rovnako pri príležitosti stého výročia značky. Podľa nej sa bude motorka budúcnosti vyvažovať sama, predvídať nebezpečenstvá a jazdiť s nulovými emisiami.

18.10.2016 16:00
debata (4)
Futuristický stroj s aktívnym trojuholníkovým... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016 Futuristický stroj s aktívnym trojuholníkovým rámom si berie za vzor motocykle BMW R32 z roku 1923. Klasické kĺby ale nahrádza zmenou tvaru samotného rámu.

Motocykle sú o slobode. Aj preto je koncept BMW Motorrad Vision Next 100 zbavený všetkého, čo dnes motorkárov obmedzuje. Nutnosti nosiť ochranný odev či prilbu. Bezpečnosť má zaručiť sám motocykel. Podľa BMW Motorrad by takto nejako mal vyzerať asi o tridsať rokov. To ale neznamená, že sa futuristický Vision Next 100 vzdáva tradície. Práve naopak. Ako tvrdí BMW, jazdcovi má dopriať „analógový zážitok v digitálnom veku“. Hneď dizajn založený na trojuholníkovom ráme vychádza z odkazu prvého motocykla BMW R32 z roku 1923.

Pochopiteľne, v revolučnom podaní. Rám totiž spája predné a zadné koleso spôsobom, ktorý navodzuje dojem jednoliateho celku. Nenájdeme tu už klasické kĺby, potrebné na smerové ovládanie. Pri jazde v zákrutách mení tvar celý rám. Stačí vyvolať silu na riadidlá a motocykel mení smer. Odpor pritom závisí od okamžitej rýchlosti. Rám je obložený karbónovými panelmi. V prednej časti nájdeme LED svetlá v tvare písmena U, vzadu zas typickú „céčkovú“ grafiku. Paralelou na históriu je aj pohonná jednotka evokujúca valce motora typu „boxer“.

To, čo pôsobí ako valce tradičného motora... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016 To, čo pôsobí ako valce tradičného motora boxer, je len ilúziou. Motocykel totiž poháňa bližšie nešpecifikovaný bezemisný systém, pravdepodobne elektrický.

Ide ale len o zdanie. Žiadne valce tu totiž nenájdete. Zdrojom výkonu je bližšie nešpecifikovaný bezemisný systém, pravdepodobne elektrický alebo vodíkovo-elektrický. „Valce“ obložené rebrami navyše menia tvar, čim zlepšujú aerodynamiku alebo chránia jazdca. Najväčšou vychytávkou je ale vyvažovací systém. Tento motocykel jednoducho nepotrebuje žiaden stojan. Je stabilný, aj keď stojí. A navyše, ťažisko mení aj počas jazdy, čím napomáha optimálnemu prejazdu zákrut. Oceniť to majú nielen začínajúci jazdci, ale aj ostrieľaní „bajkeri“, ktorým pomôže ísť až na hranu svojich schopností.

BMW Motorrad Vision Next 100 nepotrebuje žiaden... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016 BMW Motorrad Vision Next 100 nepotrebuje žiaden stojan. Vyvažuje sa sám, a to tak počas státia, ako aj počas jazdy.

Dokonalá priľnavosť je zas výsledkom pneumatík s variabilným dezénom. Mení sa na základe okamžitých podmienok, napríklad na suchej alebo mokrej vozovke, podľa rýchlosti či náklonu. O bezpečnosť sa starajú asistenčné systémy, ktoré monitorujú okolie stroja a varujú vodiča pred nebezpečenstvom, či dokonca zasiahnu autonómne. Preto na BMW Motorrad Vision Next 100 už nepotrebujete prilbu ani bezpečnostný odev. Jednoducho, z tohto stroja vraj nie je možné spadnúť. Prísun potrebných údajov vrátane odporúčania ideálnej stopy zabezpečuje head-up displej v špeciálnych okuliaroch.

Potrebné údaje dostáva jazdec prostredníctvom... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016 Potrebné údaje dostáva jazdec prostredníctvom head-up displeja integrovaného v okuliaroch.

Žiadne ďalšie displeje tu nenájdete. Aby mal ale jazdec ničím nerušený pôžitok z jazdy, údaje sa zobrazujú diskrétne len v nevyhnutnom rozsahu a podľa priorít. Ovládane prebieha na základe pohybu očí v štyroch hlavných sektoroch. Pohľad nahor alebo nadol zmení zobrazovaný obsah, pohľad priamo vpred vypína všetky informácie a umožní jazdcovi, aby sa plne sústredil na jazdu. Ak jazdec nereaguje na varovné signály, motocykel upraví dráhu či rýchlosť sám. O komfort sa stará flexibilný výstroj, ktorý má viacero funkcií.

Vo vyšších rýchlostiach napríklad nafúkne oblasť krku, aby podporil krčnú chrbticu. Odev je tiež vybavený snímačmi, ktoré sledujú jazdcov pulz a telesnú teplotu. Podľa toho nastaví správnu úroveň tepla alebo chladenia. Vibrovanie v rukách a v nohách upozorňuje na zmenu smeru, prípadne varuje jazdca, ak by sa uhol náklonu motocykla dostával do kritických hodnôt. Na rozdiel od súčasných odevov pre motocykle však neobsahuje žiadne bezpečnostné prvky. Bezpečnosť deleguje na samotný motocykel.
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016
BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016
+17BMW Motorrad Vision Next 100 Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW Motorrad #BMW Motorrad Vision Next 100
Články podľa značiek