Fenris Motorcycles: Elektrický superbike zvládne 300 km/h

Dánsko a motorky? To nejde príliš dokopy. A predsa sa tu rodí projekt, ktorý by mal už o dva roky priniesť do sveta jednej stopy poriadny adrenalín. Pritom si vystačí bez výfukov.

05.01.2017 12:00
debata
Ani nie 200 kilogramov vážiaci stroj by mal bez... Foto: Fenris Motorcycles
Fenris - elektrický superbike Ani nie 200 kilogramov vážiaci stroj by mal bez produkcie akýchkoľvek exhalácií šprintovať na stovku za menej ako tri sekundy a atakovať rýchlosť 300 km/h.

Elektrickým motocyklom sa darí, lenže zatiaľ iba vo svete skútrov. Vyššie triedy ostávajú verné benzínovej klasike. A to aj napriek tomu, že projekty rýchlych elektrických strojov predstavili napríklad BMW Motorrad či dokonca Harley-Davidson, pri ktorom je elektrifikácia totálnou revoltou proti tradíciám. Dáni si však s čímsi podobným lámať hlavu nemusia. A ekológii mali navyše vždy blízko. Možno aj preto sa páve v krajine lega rodí pekelne rýchly superbike. A nejde len o víziu. Na asfalt sa má táto jednostopová „Tesla“ dostať už v roku 2019.

Motocykel je zaujímavý najmä konštrukciou... Foto: Fenris Motorcycles
Fenris - elektrický superbike Motocykel je zaujímavý najmä konštrukciou podvozka s horizontálne umiestnenými ramenami a so spoločnou pružiacou jednotkou pre predné aj zadné koleso.

Stojí za ňou spoločnosť Fenris Motorcycles sídliaca v Kodani. Jej pripravovaný motocykel je už od základu konštruovaný pre elektrický pohon. Prekvapí najmä konštrukciou podvozka. Ten tvorí centrálny rám, na ktorý sú prichytené horizontálne kyvné vidlice. Odpružené sú pod rámom spoločnou centrálnou pružiacou jednotkou. Predné koleso sa teda natáča cez vertikálny čap. V ráme je zároveň umiestnený elektromotor s hmotnosťou 12 kg a výkonom až 204 koní,čo je rovných 150 kW. Rovnako úctyhodný je krútiaci moment 250 Nm. Najmä preto, že bude k dispozícii prakticky od nulových otáčok.

Jednomiestny superšport s hmotnosťou 195 kg potom zrýchľuje na stovku za menej ako tri sekundy a atakuje rýchlosť 300 km/h. O batériách toho však veľa nevieme. Umiestnené sú v ráme a možno aj v oblasti „nádrže“. Podľa spoločnosti Fenris Motorcycles majú zabezpečiť dojazd 250 km/h. Vzhľadom na celkovú váhu stroja ich však veľa asi nebude. V súčasnosti už prebiehajú testy prototypov. O dva roky by sa mali objaviť prvé sériové exempláre. Pôjde o pomerne vzácnu motorku, pretože vzniknúť má iba 500-kusová séria. Neskôr počíta kodanská firma aj s dvojmiestnym cestový motocyklom na rovnakom podvozku.
Fenris - elektrický superbike
Fenris - elektrický superbike
+5Fenris - elektrický superbike

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromotocykel #Fenris Motorcycles #elektrický superbike
Články podľa značiek