Christini II-Track: Tejto motorke sneh neprekáža. Práve naopak

Motocykel stojí v zime väčšinou v garáži. Tento však nie. Namiesto kolies má pásy. A navyše oba poháňané.

31.01.2017 12:00
Christini II-Track Foto:
Motocykel Christini II-Track je unikátny nielen tým, že má namiesto kolies snežné pásy, ale aj tým, že sú oba poháňané.
debata

Snežný skúter vás dnes asi neočarí. Vidieť ho na každej zjazdovke. Ale čo takto motorka, ktorá by zamenila kolesá za pásy? Môžete si byť istí, že existuje. Volá sa Christini II-Track a stojí za ňou americká spoločnosť Christini Technologies. Navyše nie je v tomto odbore nováčikom. Lenže tak celkom snežnými motorkami to nezačalo. V roku 1999 prišiel najprv horský bicykel AWD Mountain Bike a od tých bežných sa líšil pohonom zadného aj predného kolesa.

Odtiaľ už nebolo ďaleko k motorkám s pohonom AWD. Prvá vznikla v roku 2002. Pochopiteľne, určená do terénu. A dokonca vznikol aj prototyp cestného superbiku na báze Hondy, opäť s oboma poháňanými kolesami. V súčasnosti si môžete vybrať z portfólia, ktoré obsahuje niekoľko endúr a motokrosových strojov. Všetky spája vlastná konštrukcia, španielske motory Gas Gas s objemom 300 a 450 ccm, no najmä unikátny systém hriadeľov a reťazí, ktoré posielajú hnací moment k prednému kolesu.

Spoločnosť Christini Technologies založila... Foto: Christini Technologies
Christini II-Track Spoločnosť Christini Technologies založila svoju kariéru práve na motorkách s pohonom oboch kolies. Odtiaľ už nebolo ďaleko k pásom.

O zákazníkov nemá Christini Technologies núdzu. Výhody pohonu AWD pochopila aj americká armáda, ktorá je stabilným odberateľom. A teraz prichádza spoločnosť s ďalšou novinkou. Vyvinula systém II-Track, ktorý umožňuje nahradiť kolesá za snežné pásy. Takže to, čo je pre bežný motocykel najväčšou prekážkou, zvláda nový stroj s dokonalým prehľadom. Použiť je ho možné na ktorýkoľvek model od Christini.

Pochopiteľne, táto spoločnosť nie je prvá, ktorá vyvinula motocykel do snehu, no opäť exceluje tým, že má poháňaný aj predný pás. Konkurencia zvláda len ten zadný a vpredu má lyžu. Cena zatiaľ zverejnená nebola. Štandardné produkty s pohonom AWD začínajú na približne 8 000 dolároch. A k tomu si musíte pripočítať systém II-Track. Okrem vlastných motoriek ponúka Christini Technologies aj pakety na prestavbu niektorých motocyklov značiek Honda a KTM na pohon oboch kolies.
Christini II-Track
Christini II-Track
+2Christini II-Track

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Christini Technologies #Christini II-Trac
Články podľa značiek