Bosch: Budú pády na motorke minulosťou? Nemci majú ‘tryskový‘ recept

Šmyk na motorke je oveľa nebezpečnejší ako šmyk auta. Navyše nemôže jazdec počítať so zásahom stabilizačného systému. Teda až doteraz. Pomôcť majú „raketové motory“.

24.05.2018 16:00
debata
Systém na stabilizáciu motocykla pri šmyku... Foto: Bosch
Bosch - systém proti pádu motocykla Systém na stabilizáciu motocykla pri šmyku funguje na báze dýz so stlačeným vzduchom. Tie získavajú údaje z nových senzorov rýchlosti a náklonu.

Stačí malá strata priľnavosti pneumatiky motocykla v zákrute a môže dôjsť k pádu. A tie sú často fatálne. Ako to ale vyriešiť, ak nemôže motorka počítať so zásahmi stabilizačného systému ESC, ktorý je v autách povinnou súčasťou výbavy? Nemecký Bosch si myslí, že vie, ako na to. Riešenie je priam geniálne. Jeho experimentálny motocykel je vybavený dvoma dýzami približne v oblasti motora, na každej strane jednou. Systém pracujúci na princípe stlačeného vzduchu zareaguje po tom, čo elektronika sledujúca správanie a náklon motocykla zistí vznikajúci šmyk.

Dýzy sú umiestnené v oblasti prevodovky a pri... Foto: Bosch
Bosch - systém proti pádu motocykla Dýzy sú umiestnené v oblasti prevodovky a pri zásahu pôsobia proti sil spôsobujúcej šmyk.

Reaktívny zásah pôsobí v opačnom smere ako sila spôsobujúca šmyk a zároveň zvýši priľnavosť pneumatiky k vozovke. Výsledkom je stabilizácia motocykla a bezpečný prejazd rizikovým miestom. Ako ukazuje video, funguje to perfektne. Bohužiaľ žiadne ďalšie informácie nemecká firma neposkytla, nevieme teda ani to, kedy by sa mohla bezpečnostná novinka dostať do sériovej produkcie. Okrem toho pracuje Bosch aj na adaptívnom tempomate a autonómnom brzdách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosch #motorky
Články podľa značiek