Mankame EP-1: Indovia pracujú na elektrickom superbajku. Dojazd? Až 500 km

Zdá sa, že elektrina bude čoskoro vládnuť aj jednej stope. Na svete je ďalší projekt elektrického motocyklu. Tentoraz z Indie a neuveriteľným dojazdom.

11.06.2018 16:00
debata (2)
Projekt je zatiaľ len v štádiu vývoja. Tento... Foto: Mankame
Mankame EP-1 - elektrická motorka Projekt je zatiaľ len v štádiu vývoja. Tento rýchly cestný stroj by mal mať dosiahnuť maximálnu rýchlosť 250 km/h.

Elektrifikácia spustila priam lavínu startupov, ktoré vidia budúcnosť vo výrobe motocyklov poháňaných batériami. Áno, nie je to nič zvláštne, ale projekt, o ktorom bude reč je zaujímavý hneď z dvoch dôvodov. Stojí za ním totiž indická spoločnosť Mankame, ktorá sa inak venuje predaju nových a jazdených áut a tiež tým, že súperov má jej stroj pokoriť v dojazde. Novinka s názvom EP-1 vyniká industriálno-futuristickým dizajnom.

Aj s batériami, ktoré uskladnia až 18,4 kWh... Foto: Mankame
Mankame EP-1 - elektrická motorka Aj s batériami, ktoré uskladnia až 18,4 kWh elektrickej energie, má tento elektrobajk vážiť len 180 kg.

Priemer kotúčových ventilovaných bŕzd aj uchytenie zadného kolesa odpruženého nastaviteľnou centrálnou jednotkou naznačuje spolu s kapotážou, že EP-1 mieri medzi športové cestne „bajky“. Na rozdiel od tých konvenčných však ukrýva elektromotor s výkonom 40 kW a krútiacim momentom 180 Nm. O zábavu bude teda iste postarané. Veď maximálnu rýchlosť odhaduje výrobca na 250 km/h.

V najsilnejšej verzii bude Mankame EP-1 poháňať... Foto: Mankame
Mankame EP-1 - elektrická motorka V najsilnejšej verzii bude Mankame EP-1 poháňať elektromotor s výkonom 40 kW, spojený s kolesom pomocou remeňa.

Napriek nízkej hmotnosti, len 180 kg, má byť stroj vybavený vodou chladenými li-on akumulátormi s kapacitou 18,4 kWh, čo znamená dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti okolo 500 km, pri ustálenej rýchlosti 70 km/h až do 520 km. V pláne sú aj lacnejšie verzie. Prvá s výkonom 20 kW , akumulátormi s kapacitou 14,97 kWh, dojazdom približne 400 km a maximálkou 180 km/h.

Najlacnejšia modifikácia si vystačí s výkonom 16 kW a batériami, ktoré pojmú 12,6 kWh elektrickej energie. Tá ma stačiť na 300 km jazdy. Napriek tomu, že Mankame EP-1 je len v štádiu projektu a indická spoločnosť ešte len hľadá investorov, ceny už poznáme. Za top verziu si chce účtovať 13 000 dolárov a za slabšie 10 500, respektíve 8 500 dolárov. Až tak horúce to však nie je. Príchod na trh sa očakáva v roku 2022.
Mankame EP-1 - elektrická motorka
Mankame EP-1 - elektrická motorka
+6Mankame EP-1 - elektrická motorka

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrická motorka #Mankame
Články podľa značiek