Ride Vision: Bezpečnosť na motocykli zvýši systém kamier

Pri automobiloch je bežné mať niekoľko jazdných asistentov už aj v kompaktnej triede. Motocyklisti sú však zatiaľ odkázaní hlavne na vlastné zmysly a tie nie vždy dokážu dostatočne rýchlo spozorovať nebezpečenstvo. Nový jazdný asistent to má zmeniť.

03.07.2018 06:00
Ride Vision Ltd Foto:
Súprava dvoch kamier monitoruje okolie motocykla a softvér vyhodnocuje potenciálne riziko.
debata

Mladá izraelská spoločnosť Ride Vision Ltd. vyvíja bezpečnostné systémy pre motocykle. Jej zakladatelia Uri Lavi a Lior Cohen si dali za cieľ znížiť riziko pri jazde na motorke. Zároveň však chcú ponechať vodičom pôžitok z jazdenia. Ich úvodný projekt je založený na sledovaní okolia motocykla.

Ide o podobný systém, aký poznáme z osobných automobilov. Súprava dvoch kamier monitoruje okolie motocykla a softvér vyhodnocuje potenciálne riziko. Ak sa vozidlo vo vedľajšom pruhu nebezpečne priblíži, motorka jazdca upozorní vizuálne aj akusticky. V podstate bude sledovať jeho mŕtvy uhol, no zároveň dohliadne aj na okolie, ktoré by ho mohlo ohroziť.

Systém pozostáva okrem riadiacej jednotky z dvoch širokouhlých kamier. Jedna je umiestnená v prednej časti motocykla a druhá v zadnej. Dohromady dokážu snímať 360 stupňov okolia, takže pokryjú celý priestor okolo jazdca. Pri nečakanom manévri okoloidúceho vozidla získa motocyklista vďaka upozorneniu systému viac času na vlastný manéver.

Aby mal bezpečnostný systém šancu uspieť, musí sa dať zapracovať do konštrukcie motocyklov a nesmie priveľmi zvýšiť hmotnosť motorky. Autori tvrdia, že systém CAT (Collision Aversion Technology) bude možné vďaka kompaktným rozmerom a nízkej hmotnosti bez problémov zapracovať do konštrukcie bežných motocyklov.

Poslednou nezodpovedanou otázkou ostáva cena. Vzhľadom na to, že ide o prvý významný projekt začínajúcej firmy, dá sa očakávať, že vynález ponúkne za prijateľnú cenu, aby ju dostala do čo najširšieho spektra jednostopových motorových vozidiel, a teda aj k čo najviac zákazníkom. Zároveň však netreba zabúdať, že finančné záujmy sponzorov, ktorí firmu zo začiatku určite podporujú, budú nezanedbateľné. Či sa podarí vynález dostať do sériovej výroby, ukáže až čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motocykel #Ride Vision #systém kamier #jazdný asistent
Články podľa značiek